Pinus pinea - piniové oříšky

Borovice pinie (Pinus pinea) patří mezi nahosemenné stálozelené rostliny. Roste okolo Středozemního moře, dorůstá výšky 20 - 25 metrů a šířky 20 metrů. Hnědá semena, cca 1 cm dlouhé piniové oříšky, nejsou ukryta v plodu (šišce borovice), ale najdeme je v samičích květech mezi dřevěnými šupinami. Jádro je uvnitř bílé, má velkou nutriční hodnotu.

obrázek ke článku Pinus pinea - piniové oříšky

Piniové oříšky mají velký obsah tuků a bílkovin, jsou mírně sladké a mají příjemnou pryskyřičnou chuť. Ze semínek jsou nejlépe stravitelné, je však důležité je pořádně rozžvýkat a nesníst celý sáček najednou. Skladovat se musí v uzavřené nádobě, protože se rychle kazí.

Bohužel přibývá případů, kdy některé druhy piniových oříšků změní vnímání chuti potravin i nápojů, a to na několik dní až dva týdny. Všechno pak chutná hořce, důvod není znám. V zahraničí tento problém také zaregistrovali a označili ho jako Pine Nut Syndrome, tedy syndrom piniového oříšku. Příznaky samy od sebe odezní.

Piniové oříšky obsahují:


  • cca 61 % tuků, a to převážně polynenasycených mastných kyselin (kyselina linolová, pinolová) - důležité při tvorbě nervové tkáně, blahodárný vliv na cévy a snižování hladiny cholesterolu v krvi
  • biologicky kvalitní proteiny
  • vitamin B1 – pomáhá při poruchách nervové soustavy
  • minerální látky – hlavně železo

Piniové oříšky jsou vhodné pro jedince, kteří trpí stresem a depresí, ale i těm, kdo jsou vystaveni vyšší duševní zátěži (např. studentům).

Pozitivní vliv piniových oříšků:


  • posilují srdce a cévy
  • mají blahodárný vliv na mozek
  • posilují nervový systém, mírní stavy úzkosti
  • posilují plíce
  • zlepšují průchodnost střev
  • mají mírně projímavé účinky
  • posilují pohlavní orgány
  • působí proti suchému kašli
  • jsou vhodné při anémii (chudokrevnosti)

Přestože jsou piniové oříšky velmi lahodné, je jich relativně málo, a tudíž jsou velmi drahé.

S oříšky se často setkáváme především v asijské kuchyni. Většinou se používají jako koření do exkluzivních jídel a k dekoraci (pečiva a hotových pokrmů).

Hodí se do omáček, moučníků, závinů, salátů a rýžových jídel. Dodávají pokrmům velmi zajímavou chuť.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...
obrázek ke článku Pinus pinea - piniové oříšky


(c) Naše výživa, 2010-2023 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní