Makadamia (Macademia integrifolia ) - makadamské ořechy
Velmi odolný strom makadamia byl objeven a pojmenován v polovině 19. století v Austrálii. Velké plantáže jsou dodnes v oblasti mezi Sydney a Brisbane. Odtud se pěstování rozšířilo na Havajské ostrovy a dále do celého světa. Tento stálezelený dekorativní strom dorůstá zhruba do výšky 10 - 15 metrů. Má velmi dlouhé a úzké dekorativní listy, jež jsou po obvodu dle druhu pilovitě trnité či netrnité. Strom je velmi odolný suchu a horku a snáší i poměrně nízké teploty (starší rostlina i okolo 0°C). Makadamia dobře prosperuje i u nás, ale samozřejmě ne venku. Lze ji pěstovat i v bytech s letněním venku (od konce května do září). Plodí, pokud jde o roubované rostliny, celkem rychle a skutečně tak můžete vypěstovat ořechy standardní velikosti. Ve skutečnosti se nejedná o pravé ořechy, jde o peckovice podobné kaštanům. Semena, známá jako makadamské ořechy, mají tvrdé, v silné skořápce ukryté, olejnaté kulovité ořechy krémovité barvy, které jsou jen o málo větší než lískové ořechy. Jejich konzumace má blahodárný vliv na celý kardiovaskulární systém, chrání organismus před vznikem arteriosklerózy. Jejich olej je často součástí drahé kosmetiky.
![obrázek ke článku Makadamia (Macademia integrifolia ) - makadamské ořechy obrázek ke článku Makadamia (Macademia integrifolia ) - makadamské ořechy](/img_data_arch/1/1354388548cla_Macadamia_integrifolia__buds.jpg)
Makadamské ořechy jsou naprostou delikatesou, jejich chuť je
znamenitá. Makadamský ořech má
největší obsah tuků 73,7 % ze všech ořechů vůbec.
Olej vylisovaný z makadamů se složením podobá olivovému oleji. Z 58% jej tvoří
nenasycené mastné kyseliny, které
snižují hladinu cholesterolu a zlepšují proudění krve koronárními arteriemi.
Aby se makadamské ořechy daly jíst
syrové, musí být zralé a je nutné je dobře rozžvýkat, neboť jsou
hůře stravitelné. Některé mají kvůli obsahu kyanogenních glykosidů hořkou chuť. Ořechy se proto
konzumují vesměs pražené, často i uzené nebo kořeněné. Nejčastěji se makadamové ořechy praží s medem či se po upražení koření chili.
Makadamské ořechy obsahují:
- nenasycené mastné kyseliny
- polyfenové flavonoidy
- proteiny
- vitamin A
- vitamíny skupiny B – B1, B2, B3
- vitamin E
- vápník
- hořčík
- fosfor
- železo
V kosmetice se tento jedinečný
olej, získaný ze semen lisováním za studena, používá zejména k
masážím. Bývá nedílnou součástí nejkvalitnějších masážních směsí. Má dobré
regenerační účinky, podporuje schopnost přirozené hydratace kůže zevnitř a tak ji napomáhá udržovat pružnou, vláčnou a elastickou. Jemně pečuje o citlivou
dětskou pokožku.
V kosmetické péči tak hraje, vzhledem k obsahu vitamínů A, B, E a ochranného UV-faktoru 3 - 4, prvořadou úlohu. Hodí se i k
ošetření poškozených vlasů, které se po aplikaci stávají hebkými a poddajnými.
Makadamový olej je vhodný na
smažení a do dezertů.
Makadamové ořechy najdou
využití při přípravě salátů, nádivek, koláčů, sušenek, dortů, dezertů, zmrzlin nebo plněných taštiček.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...