Makadamia (Macademia integrifolia ) - makadamské ořechy
Velmi odolný strom makadamia byl objeven a pojmenován v polovině 19. století v Austrálii. Velké plantáže jsou dodnes v oblasti mezi Sydney a Brisbane. Odtud se pěstování rozšířilo na Havajské ostrovy a dále do celého světa. Tento stálezelený dekorativní strom dorůstá zhruba do výšky 10 - 15 metrů. Má velmi dlouhé a úzké dekorativní listy, jež jsou po obvodu dle druhu pilovitě trnité či netrnité. Strom je velmi odolný suchu a horku a snáší i poměrně nízké teploty (starší rostlina i okolo 0°C). Makadamia dobře prosperuje i u nás, ale samozřejmě ne venku. Lze ji pěstovat i v bytech s letněním venku (od konce května do září). Plodí, pokud jde o roubované rostliny, celkem rychle a skutečně tak můžete vypěstovat ořechy standardní velikosti. Ve skutečnosti se nejedná o pravé ořechy, jde o peckovice podobné kaštanům. Semena, známá jako makadamské ořechy, mají tvrdé, v silné skořápce ukryté, olejnaté kulovité ořechy krémovité barvy, které jsou jen o málo větší než lískové ořechy. Jejich konzumace má blahodárný vliv na celý kardiovaskulární systém, chrání organismus před vznikem arteriosklerózy. Jejich olej je často součástí drahé kosmetiky.
Makadamské ořechy jsou naprostou delikatesou, jejich chuť je
znamenitá. Makadamský ořech má
největší obsah tuků 73,7 % ze všech ořechů vůbec.
Olej vylisovaný z makadamů se složením podobá olivovému oleji. Z 58% jej tvoří
nenasycené mastné kyseliny, které
snižují hladinu cholesterolu a zlepšují proudění krve koronárními arteriemi.
Aby se makadamské ořechy daly jíst
syrové, musí být zralé a je nutné je dobře rozžvýkat, neboť jsou
hůře stravitelné. Některé mají kvůli obsahu kyanogenních glykosidů hořkou chuť. Ořechy se proto
konzumují vesměs pražené, často i uzené nebo kořeněné. Nejčastěji se makadamové ořechy praží s medem či se po upražení koření chili.
Makadamské ořechy obsahují:
- nenasycené mastné kyseliny
- polyfenové flavonoidy
- proteiny
- vitamin A
- vitamíny skupiny B – B1, B2, B3
- vitamin E
- vápník
- hořčík
- fosfor
- železo
V kosmetice se tento jedinečný
olej, získaný ze semen lisováním za studena, používá zejména k
masážím. Bývá nedílnou součástí nejkvalitnějších masážních směsí. Má dobré
regenerační účinky, podporuje schopnost přirozené hydratace kůže zevnitř a tak ji napomáhá udržovat pružnou, vláčnou a elastickou. Jemně pečuje o citlivou
dětskou pokožku.
V kosmetické péči tak hraje, vzhledem k obsahu vitamínů A, B, E a ochranného UV-faktoru 3 - 4, prvořadou úlohu. Hodí se i k
ošetření poškozených vlasů, které se po aplikaci stávají hebkými a poddajnými.
Makadamový olej je vhodný na
smažení a do dezertů.
Makadamové ořechy najdou
využití při přípravě salátů, nádivek, koláčů, sušenek, dortů, dezertů, zmrzlin nebo plněných taštiček.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...