Fosfor (Phosphorus, P)
Jde o nekovový chemický prvek, který se vyskytuje ve velkém množství v zemské kůře. Také v lidském těle je fosfor jedním z nejrozšířenějších minerálů, je obsažen v každé naší buňce. Je důležitý k udržení pravidelného tepu srdce a nutný k aktivaci mnoha enzymů. Patří k základním stavebním kamenům, ze kterých jsou sestaveny nukleové kyseliny (nositelé dědičné informace), podílí se na metabolismu a řetězových reakcích tuků, cukrů, bílkovin a vitamínů. Společně s vápníkem staví a udržuje zdravé a silné kosti a zuby. U dospělého zdravého člověka je v kostech a zubech uloženo asi 450 – 675 g. Fosfor je také v krvi, svalech, srdce, nervech a mozku.
V běžné stravě je
dostatečné množství fosforu.
Nízkou hladinu však mohou mít diabetici, alkoholici a dlouhodobě hladovějící nebo pacienti užívající velké dávky železa, hliníku (hliníkového nádobí) a anacidní léky na žaludeční vředy a gastricidy.
Mírný nedostatek může způsobit jen lehký pokles energie. V případě vyššího nedostatku je užívání fosforu možné až na základě
lékařského doporučení a pod přísnou lékařskou kontrolou.
Nízká hladina fosforu se může projevovat:
- slabostí
- ztrátou chuti k jídlu
- únavou, tělesnou slabostí
- nervovými poruchami
- chudokrevností (anémií)
- zvýšenou náchylností k infekcím
- vznikem zubního kazu
- lomivostí zubů a kostí (špatným ukládáním minerálních látek v kostech)
- křivicí
- poruchou ve funkci ledvin
- bolestmi a ztuhlostí kloubů
Většina lidí získává všechen potřebný fosfor
z kažodenní potravy. Menší množství fosforu může být také součástí kombinovaných potravinových doplňků, takže
není potřeba dále tento minerál doplňovat.
Trpíte-li však chorobou, která může vést k vyčerpání fosforu,
předepíše vám po zralé úvaze potřebnou dávku ošetřující
lékař.
Zdrojem fosforu jsou:
- mléčné výrobky
- maso
- ryby
- vaječné žloutky
- obilné klíčky
- celozrnná mouka
- sója
- luštěniny
- hnědá rýže
- ovesné vločky
- ořechy a semena
Doporučená denní dávka fosforu:
- Děti do 10 let – (450 – 500 mg)
- Dospělí - (700 – 800 mg)
I když toxické dávky fosforu
nejsou známy, může při jeho předávkování dojít v organismu k
narušení rovnováhy s vápníkem. Rovnováha se naruší např. i častou konzumací sladkostí.
Nadbytek fosforu úzce souvisí s hospodařením fosforu a vápníku, má úzkou souvislost se
ztrátami vápníku. Porucha vstřebávání vápníku má za následek oslabení kostí. Nadbytek fosforu může vyvolat i špatné
vstřebávání železa z potravy, což následně vede k jeho nedostatku.
Pozitivní vliv fosforu:
- prospívá zubům – vytváří zubní sklovinu, je prevencí zubního kazu
- podílí se na stavbě kostí a udržuje je v dobrém stavu
- je důležitý pro mozek a nervovou tkáň
- podporuje růst tkání
- spolu s vápníkem je důležitý pro pravidelný tep srdce
- je důležitý pro správnou funkci ledvin
- pomáhá proti bolestem žil
- slouží k metabolismu tuků a proteinů
- působí proti hnisavým zánětům
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...