Italské těstoviny - plněné, neplněné, polévkové
I když si těstoviny spojujeme především s italskou kuchyní, používají se všude na světě. Základní druhy se liší tvarem, pak jsou jakoby odvozené tvary, které se od sebe liší např. délkou, tloušťkou, vroubkováním, použitou příchutí nebo moukou.
![obrázek ke článku Italské těstoviny - plněné, neplněné, polévkové obrázek ke článku Italské těstoviny - plněné, neplněné, polévkové](/img_data_arch/1/1343202192cla_DSC09008.jpg)
Plněné
- Cappelleti - těstoviny ve tvaru malých kloboučků
- Canelloni - závitky z nudlového těsta
- Ravioli - taštičky ve tvaru čtverečků
- Tortellini - taštičky ve tvaru prstýnků
Neplněné:
- Spaghetti - špagety
- Spaghettini - velmi tenké špagety
- Fedelini - nejtenčí typ italských špaget
- Bucatini - podobné špagetám, ale duté
- Makkaroni - široké roury
- Linguine - tenké, placaté špagety
- Fettuccine - široké nudle, širší než Tagliatelle
- Tagliatelle - široké nudle
- Pappardelle - do klubíček stočené asi 1 cm široké nudle
- Quadretti - flíčky
- Chifferi - kolínka
- Pipe - velká kolínka
- Penne - kratší široké rourky se skosenými konci
- Canule - dlouhé zkroucené špagety
- Pizzoccheri - rovné nudle z 80 % z pohankové mouky
- Rigatoni - podobné Penne, jen delší a s rovnými konci
- Lasagne - asi 2,5 - 8 cm dlouhé plátky
- Farfalle - mašličky (motýlci)
- Fusilli - vřetena
- Gnocchi - noky - většinou vyráběné z bramborového těsta
- Radiatori - tvar noků s žebrováním
- Orecchiette - těstoviny ve tvaru oušek
- Cannelloni - těstovinové trubičky, které se plní sýrem, špenátem
- Cavatelli - asi tři centimetry dlouhé těstoviny
- Casarecce - domácí těstoviny svinuté do tvaru písmene S
- Rotelle - těstoviny ve tvaru kola od vozu
Polévkové:
- Alfabetti - malá písmenka a čísla, v oblibě zejména dětmi
- Anellini - malé kroužky
- Capellini tagliati - nalámané velmi tenké špagety
- Conchigliette - mořské ulity/mušle
- Farfalline - mašličky
- Peperini - malé kuličky, kostičky, nejspíš nejmenší typ polévkových nudlí
- Stelline - malé hvězdičky
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...