Základní kroky ke správnému stolování - sklenice, podávání nápojů
Zapamatujme si, že před každým napitím je vhodné otřít si ústa ubrouskem a pít vždy zlehka, aby na sklenicích bylo co nejméně otisků rtů. Vhodné nápojové sklenice vybírá vždy hostitel, je nutné, aby se však držel základních pravidel.
Výběr sklenic
- Na sekt - vyšší štíhlá sklenka, která oproti dříve používané nižší, rozložité sklenici, lépe zachová pěnu a perlení vína.
- Bílé a růžové víno - úzké sklenky na delší stopce.
- Červené víno - širší a objemnější sklenice.
- Portské, sladká a alkoholizovaná vína - menší stopka i obsah.
- Tvrdý alkohol – malé sklenky ze solného skla.
- Nealkoholické nápoje (minerální vody) - klasické sklenice.
- Pivo – pivní sklenky, džbánečky a půllitry.
Sklenice by měly být:
- Čiré, lépe zdůrazní barvu samotného vína, barevné sklenice barvu vína mohou dokonce pokazit. Broušený křišťál také barvu zkresluje.
- Vyleštěné - pokud z nějakého důvodu nemáte možnost mýt sklenice v myčce na nádobí, použijte jen velmi málo mycího prostředku a sklenku následně velmi důkladně opláchněte. Vyleštěte ji utěrkou, která nepouští chloupky, ani nebyla máchána v aviváži, aby na sklence nezůstalo chemické aroma!
Držení sklenic
- Sklenice vždy držíme co nejníže, nejlépe za stopku, abychom na nich nezanechali viditelné otisky prstů.
- Výše ke středu sklenice můžeme držet pouze sklenici s červeným vínem, které bývají dosti objemné, takže by mohl nastat problém ji udržet.
Pořadí podávaných alkoholických nápojů
- na začátku se podává aperitiv (cinzano, koktejl, šampaňské)
- k předkrmu se servíruje lehké bílé nebo červené víno
- k hlavnímu jídlu se pak nalévá těžší červené
- menu zakončuje likér
Sdílet na: