6 polévkových lžic olivového nebo jiného kvalitního oleje
2 polévkové lžíce vinného octa
sůl, nejlépe mořská
černý pepř - čerstvě mletý
hrst čerstvých mátových lístků
Postup přípravy:
Cukety i mrkve očistíme a pokrájíme na úzké plátky o velikosti malíčku.
Takto připravenou mrkev promícháme s polovičním množstvím olivového oleje a rozprostřeme ji do zapékací mísy.
Zapékáme cca 15 minut při teplotě 200°C.
Cuketu promícháme se zbylým olejem a přidáme do mísy k mírně zapečené mrkvi.
Zeleninu zapékáme společně dalších cca 10 minut, než dojde k jejímu mírnému zkaramelizování.
Zapékací mísu vyjmeme z trouby, osolíme, opepříme, přidáme většinu mátových lístků, vinný ocet a vše dobře promícháme.
Mísu opět vložíme do trouby a při nejvyšší teplotě necháme cca 2 - 3 minuty probublat, aby se tekutina zredukovala.
Podáváme horké, zdobíme zbylými čerstvými listy máty.
Jde o tradiční neapolský předkrm, který využívá sladkost zeleniny, která po zkaramelizování spolu s vinným octem vytvoří nezaměnitelnou chuť.
Pikantní fritovaná či smažená cuketa v pivním těstíčku
Ingredience:
600 g cukety
jemně nastrouhaná kůra (z dobře omytého citrónu)
2 polévkové lžíce jemně nasekané čerstvé máty
olivový olej na přípravu těstíčka, na fritování nebo smažení
sůl, nejlépe mořská
černý pepř - čerstvě pomletý
měsíčky citrónu ke zdobení při servírování
2 vajíčka
200 ml světlého piva
140 g hladké mouky
Postup přípravy:
Nejprve si připravíme těstíčko, a to tak, že v misce rozšleháme žloutky s 1 polévkovou lžící olivového oleje, přidáme pivo a po částech vmícháme hladkou mouku.
Těstíčko dle chuti osolíme, opepříme a necháme cca 1 hodinu odležet.
Mezitím si cukety nastrouháme do mísy na středně hrubém či hrubém struhadle.
Osolíme a necháme cca 10 minut na cedníku pouštět šťávu.