Červená řepa – nejen detoxikace organismu
Červená řepa je vysoce zásaditá, dokáže nejen zvýšit imunitu, ale i posílit tělo v mnoha směrech. Potlačuje bakterie a viry, dokáže účinně bojovat i s mykózami, zbavuje mozek jedovatých kovů (např. hliníku). Pokud je červená řepa správně pěstována je zdrojem mnoha vitamínu a minerálů, svým obsahem selenu se řadí mezi antioxidanty, brání vzniku rakoviny.
Kořen červené řepy je v
syrovém stavu vhodný pro přípravu zásadité
šťávy, která má detoxikační účinky. Aby nebyla detoxikace tak razantní, je možné
šťávu ředit pitnou vodou nebo její nasládlou chuť vylepšit např. šťávou z mrkve. Šťáva je
vhodná pro rekonvalescenty, ale je i
prevencí či podpůrnou léčbou při onemocnění rakovinou.
Bulvu červené řepy lze konzumovat jak v
syrovém (saláty s přísadou další zeleniny), tak ve
vařeném stavu (přísada do polévek, salátů a pomazánek,...).
Konzumací červené řepy dochází vylučováním barviva k
obarvení stolice a moči do červena. Tento stav je znakem dobré funkčnosti ledvin, není třeba se znepokojovat.
Několik rad pro vaření červené řepy:
- Vodu nejprve osolíme a přivedeme k varu.
- Dobře omyté, neoloupané bulvy pomalu vkládáme do vařící vody, kořen neodřezáváme. Přidat můžeme další koření (kmín, fenykl, bobkový list, anýz).
- V hrnci by mělo být tolik vody, aby byly všechny bulvy zcela ponořené.
- Řepu vaříme při mírném varu, a to dle její velikosti 1 – 1,5 hodiny. Je-li třeba, vodu doléváme.
- Vaření lze urychlit použitím tlakového hrnce.
- Zda je již bulva provařená, poznáme pomocí vpichu. Zbytečně ale nevpichujeme, aby neunikala šťáva do vody.
- Po uvaření vodu scedíme a bulvy necháme vychladnout.
- Bulvy oloupeme a nakrájíme na kostky nebo nastrouháme do salátu.
Nemocní lidé by měli začínat
s dietou, kdy se konzumuje pouze červená řepa, velice
obezřetně. Dávky by měly být postupně zvyšovány, aby se
zmírnily doprovodné očistné projevy a reakce organismu (silné migrény, příznaky rýmy,..).
Salát ze syrové červené řepy s cherry rajčátky
Ingredience na 2 – 4 porce:
- 1 středně velká červená řepa
- 1 balení cherry rajčátek (250 g)
- 1 malá cibule
- 1 - 1,5 polévkové lžíce olivového oleje
- citrónová šťáva
- sójová omáčka tamari
- sůl
- pepř
- loupaná konopná nebo sezamová semínka
Postup přípravy:
- Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a dáme do salátové mísy. Posolíme a zakapeme citrónovou šťávou. Cibuli zakryjeme pokličkou a necháme asi 1 hodinu umořit, aby nebyla tak ostrá.
- Červenou řepu okrájíme a nastrouháme na hrubé nudličky.
- Rajčátka důkladně omyjeme a pokrájíme.
- Připravenou zeleninu přidáme do mísy k cibuli, trochu opepříme, osolíme, zalijeme sójovou omáčkou a olivovým olejem. Vše důkladně promícháme a můžeme servírovat.
- Každou porci salátu nakonec dozdobíme loupanými semínky.
Mrkvový salát s červenou řepou a čerstvým hráškem
Ingredience na 4 porce:
- 2 větší mrkve
- 1 syrová červená řepa
- 2 hrsti zeleného hrášku
- 1,5 - 2 polévkové lžíce olivového oleje
- slunečnicová loupaná semínka
- citrónová šťáva
- sůl
- pepř
- čerstvá bazalka na zdobení
Postup přípravy:
- Mrkev a červenou řepu očistíme a nastrouháme na hrubé nudličky.
- Nastrouhanou zeleninu vložíme do salátové mísy. Přidáme čerstvé kuličky zeleného hrášku, osolíme, opepříme, zakapeme citrónovou šťávou a olivovým olejem.
- Vše důkladně promícháme.
- Slunečnicová semínka jen krátce nasucho opražíme na teflonové pánvi a přidáme do hotového salátu.
- Ozdobíme lístky čerstvé bazalky a můžeme servírovat.
Salát z vařené červené řepy se strouhaným sýrem nebo vajíčkem
Ingredience na 4 porce:
- 2 středně velké bulvy červené řepy
- 1 sklenice sterilovaného hášku s mrkví (cca 250 ml)
- 1 středně velká cibule
- 2 - 2,5 polévkové lžíce olivového oleje
- 4 vajíčka nebo 200 g tvrdého nízkotučného sýra vcelku
- hrst vyloupaných vlašských ořechů
- pepř
- sůl
- půlka citónu
Postup přípravy:
- Červenou řepu očistíme a dáme ji vcelku vařit (počítejte cca 1 - 1,5 hodiny). Po odstavení z hořáku necháme zchladnout.
- Následně řepu oloupeme a nakrájíme na kostičky.
- Vajíčka si uvaříme natvrdo, oloupeme, nakrájíme na kostičky.
- Cibuli oloupeme, nakrájíme na drobné kostičky, osolíme, zakapeme citrónem a necháme chvíli pod pokličkou odstát.
- Veškeré takto připravené ingredience dáme do velké mísy, přidáme okapanou sterilovanou zeleninu, ořechy, sůl, pepř, olivový olej.
- Ten, kdo dává přednost tvrdému sýru, nastrouhá si jej na hrubším struhadle a přidá do salátu místo vajíček.
- Nakonec vše lehce promícháme a můžeme servírovat např. s tmavou bagetou jako chutný předkrm nebo lehkou večeři.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...