Zvýšený příjem vlákniny - příznivé účinky
Vláknina prochází nezměněna do tlustého střeva. Aby se mohly projevit příznivé účinky potravní vlákniny, měl by její denní příjem činit cca 30 – 40 gramů. Výsledky některých studií naznačují, že vyšší příjem vlákniny by mohl lidskou populaci chránit nejen proti rakovině tlustého střeva, ale i proti jiným typům rakoviny (např. rakoviny prsu nebo žaludku).
Některé druhy vlákniny a možné zdroje:
- Pektiny - ovoce, zelenina, luštěniny
- ß-glukany - obilná zrna (oves, ječmen)
- Celulóza - obilní otruby, zelenina
- Hemicelulózy - obilná zrna
- Lignin - obilní otruby, rýže, lusky luštěnin
- Rostlinné gumy - luštěniny, chaluhy, mikroorganizmy
- Inulin (oligosacharid nebo polysacharid) - čekanka, cibule
- Rezistentní škrob - intaktní obilná zrna a luštěniny, nezralé banány, syrové brambory, extrudované těstoviny
Mezi příznivé účinky vlákniny patří:
- Rozvoj symbiotických mikroorganizmů v tlustém střevě - dochází tak k vyvázání jedovatého amoniaku, který následně neohrožuje vnitřní prostředí organizmu člověka.
- Snížení rizika vzniku rakoviny tlustého střeva – zvětšení objemu stolice a působení kyseliny máselné, která vzniká rozkladem složek vlákniny pomocí mikroorganizmů. Zředění a vyvázání rakovinotvorných látek, zrychlení průchodu tráveniny střevem, odbourávání volných radikálů, které poškozují buňky.
- Zabránění růstu nežádoucích hnilobných bakterií – vlivem zvýšené kyselosti v tlustém střevě.
- Podpora růstu a množení bakterií mléčného kvašení – příznivé účinky na naše zdraví, posílení imunity.
- Snížení rizika vzniku zánětu ve střevní stěně.
- Omezení zácpy.
- Snížení rizika zánětu tlustého střeva provázeného tvorbou vředů.
- Prevence srdečně – cévního onemocnění - snížení hladiny celkového cholesterolu i LDL cholesterolu v krvi.
- Snížení rizika onemocnění diabetem druhého typu - zpomalení vyprazdňování žaludku a vstřebávání glukózy.
- Příznivé výsledky v boji s obezitou – méně energie, podpora pocitu sytosti, snížení vstřebávání živin, energie.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...