Některé domácí čaje se svou příjemnou chutí a vůní čínskému čaji nejen vyrovnají, ale mnohdy jej
i předčí. Liší se hlavně tím, že
neobsahují kofein, který má povzbuzující účinek.
K přípravě domácích bylinných čajů lze použít:
- květy
- listy
- mladé výhonky větví
Čaje z neupravených listů mají svíravou chuť a nejsou tak aromatické. U rostlin, které
obsahují třísloviny lze použít fermentaci, stejně jako u čínského čaje, čímž získáme nápoj příjemné chutě i vůně.
Fermentovat nemůžeme rostliny se silným léčebným účinkem.
Fermentace je proces, vyvolaný působením různých fermentů. Ovlivní nejen vůni, ale i vzhled a barvu. Fermentované listy jsou tmavší a
vůní připomínají čínský čaj. Vhodné jsou rostliny jako je například maliník, ostružiník, jahodník, kontryhel, které si zachovávají osvěživě nakyslou chuť s obsahem vitaminu C.
K fermentaci se
sbírají mladé, šťavnaté listy bez řapíků nebo čerstvé špičky větví a lodyh
od doby rašení až do počátku květu rostlin. K fermentaci potřebujeme
větší množství bylin, které necháme půl až 1 den zavadnout na stinném místě. Následně je
rozložíme na tenkou vrstvu, kterou válečkem dobře
pomačkáme. Takto upravenou surovinu rozložíme na plátno, které stočíme podobně jako jablečný závin. Uložíme na teplém místě a zatížíme. Materiál se samovolně
zapaří. Po dvou dnech smotky rozbalíme, drogu ve stínu
dosušíme a rozkrájíme na potřebnou velikost.
Čaje můžeme připravovat i z nefermentovaných druhů výrazně:
- Aromatických – máta peprná, heřmánek, lipový květ, mateřídouška, meduňka, tymián
- Nakyslých – šípek, maliník, ostružiník, jahodník, ...
- Osvěžujících – jablečné slupky
Při přípravě čaje jako
nápoje používáme větší množství listů než na čaj léčivý, na 1 l dáváme 3 – 4 polévkové lžíce, listy
nevaříme, pouze je spaříme horkou vodou, čímž připravíme
nálev. Čaj musí mít zlatohnědou barvu a měl by být
přiměřeně teplý.
Kdo nemá možnost sám rostliny sbírat, může si buď byliny nebo hotové bylinné směsi,
zakoupit např. v lékárně. Čaj je nutné občas
prostřídat, zejména bylinné čaje nahradíme čajem ze šípků.