Červená řepa - nejen odolnost proti rakovině
Červená řepa má pozitivní účinky na naše zdraví v syrovém, ale i tepelně upraveném stavu. Pokud řepu tepelně upravujeme (nejlépe vařit 40 minut v páře), před vařením ji neloupeme, aby zbytečně neztrácela drahocennou šťávu. I když se vařením řepy ochuzujeme o mnoho vitamínů, je naopak vláknina obsažená v této zelenině následně lépe využitelná. Pro chuť jsou vhodné bulvy s maximálním průměrem 8 cm. I když má červená řepa poměrně vysoký obsah cukru, doporučuje se díky příznivému glykemickému indexu její konzumace i diabetikům.
Průzkumy ukazují, že
pravidelné pití šťávy z červené řepy může být dobrá
prevence nejen proti chřipce, ale i doplňkovým pomocníkem v boji se zákeřnou nemocí, jako je
rakovina. Je to díky antioxidantům, neboť
červená řepa patří mezi rostliny
s nejsilnějšími antioxidanty.
Konzumovat je možné i
listy červené řepy. Na rozdíl od kořene jsou
bohatší na některé vitamíny, zejména A, B9 a K a obsahují také značné množství hořčíku a železa. Podle nejnovějších výzkumů i listy červené řepy obsahují významné množství
antioxidantů, zejména xatofyl lutein, žlutý pigment obsažený v rostlinných a živočišných buňkách a také derivát betakarotenu zeaxanthin.
Kořen červené řepy je v prodeji v mnoha
různých formách (červená řepa, jako zelenina, 100% šťáva, prášek), pro zvýšení odolnosti proti rakovině je nejlépe užívat červenou řepu v co nejkoncentrovanější podobě, tj.
extrakt v práškové podobě. Prášek lze zakoupit ve většině prodejen se zdravou výživou.
Doporučené denní dávkování prášku z červené řepy:
- Prevence - denně 1 polévková lžíce tohoto prášku rozpuštěná ve sklenici vody nebo v naředěném 100% džusu a vypitá ráno těsně před snídaní. Následně je nutné zařadit nějaké jídlo!
- Pro nemocné rakovinou - až trojnásobné množství, ale časově rozložené během dne. Nikdy neužívejte najednou příliš velké množství koncentrované červené řepy, neboť tím, jak ničí rakovinné buňky, dochází k příliš velkému uvolňování toxinů, které nestíhá organismus vylučovat.
Pektiny obsažené v červené řepě pomáhají při
trávení. Pro dobré
čištění střev bychom každý den měli vypít přibližně
150 mililitrů (necelou skleničku) 100 % šťávy z červené řepy, kterou můžeme doplnit i 100%
šťávou z jablek.
Léčivé účinky šťávy pomáhají překonat potíže, které v těle vyvolává
menopauza, dále povzbuzují krevní oběh, přispívají k tvorbě
červených krvinek (zdroj železa, vhodné při chudokrevnosti), šťáva má močopudné účinky a zlepšuje
metabolismus.
V těhotenství napomáhá červená řepa k zdravému
vývoji plodu, proto by měla být zařazena do jídelníčku těhotných alespoň v
prvních týdnech těhotenství.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...