Ořechovec pekanový (Carya illinoinensis), pekanový ořech
Pekanové ořechy jsou plodem ořechovce pekanového, řadí se k exotickým ořechům. Pocházejí z jihovýchodní části severní Ameriky, kde jsou součástí původního zalesnění. Tento listnatý strom dorůstá výšky 25 – 40 metrů, listy jsou střídavé, až 70 cm dlouhé. Ořech je oválný o velikosti 3 – 6 cm, jeho slupka je pevná a silná. Hladká skořápka může mít různou barvu (okrovou, hnědou nebo i červenou). Jádra ořechů jsou ukrytá v kožovité slupce, jsou podobná jádrům ořechů vlašských, mají však o něco jemnější, máslovou chuť. Jsou vhodným oživením jídelníčku, neobsahují žádný sodík ani cholesterol.
![obrázek ke článku Ořechovec pekanový (Carya illinoinensis), pekanový ořech obrázek ke článku Ořechovec pekanový (Carya illinoinensis), pekanový ořech](/img_data_arch/1/1320658056cla_pekan2.jpg)
Ořechovec pekanový má podobné potřeby jako ostatní subtropické ořechy. Postupně se podařilo
vyšlechtit klimaticky odolné severské odrůdy, které dokážou přežít i v našich zeměpisných šířkách. Je ceněn nejen pro svoje výživné
plody, ale i kvalitní tvrdé
dřevo, které je vhodné k výrobě golfových holí, nábytku, podlahových krytin, ale i jako palivo pro uzení masa.
Pekanový ořech obsahuje:
- nenasycené tuky
- bílkoviny
- vitamin A
- vitamíny skupiny B (B1, B5)
- vitamin E
- vápník
- hořčík
- zinek
- draslík
- fosfor
- železo
Ořechy lze
skladovat na chladném a suchém místě i 1 rok, vyloupané pekany vydrží až 2 roky uložené při teplotě -15°C.
Pozitivní vliv ořechů:
- posílení imunity
- prevence nachlazení a chřipky
- antioxidant - ochrana před buněčným poškozením
Podle posledních studií dokážou pekanové ořechy
potlačovat i nemoci, jako je Alzheimerova a Parkinsonova choroba, rakovina nebo choroby srdce.
Jádra lze
konzumovat čerstvě vyloupaná nebo je možné přidávat je i do různých pokrmů. Vynikající chuť dodají zvláště ořechovým
dezertům.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...