Čočka jedlá
Čočka je popínavá jednoletá rostlina z čeledi bobovitých. Dosahuje výšky 0,2 – 0,6 m, stonek je mírně poléhavý. V lusku jsou ukryta 1 - 2 jedlá semena o průměru cca 2 – 9 mm. Drobnozrnná očka pochází z Asie, velkozrnná z okolí Středozemního moře, odkud se postupně rozšířila i do Evropy. Poměrně velké plochy oseté čočkou jsou v okolí Středozemního moře (Španělsko, Maroko, Alžír aj.), dále v Indii, Pákistánu, Chile a Etiopii. Pro svůj obsah bílkovin je významnou součástí lidské potravy již od neolitu. Také čočková sláma je jednou z nejhodnotnějších. Čočka dodává tělu nejen dostatečné množství rostlinné bílkoviny (téměř nejvyšší obsah bílkovin ze všech rostlin, což ocení hlavně vegetariáni), ale i minerálních látek a stopových prvků. Pro svou schopnost rychle zasytit bez nadbytečných kalorií patří mezi výrobky racionální výživy. Češi vaří čočku hlavně na Nový rok, jelikož se traduje, že přináší peníze.
Čočka má
mnoho odrůd. Jednotlivé odrůdy se rozlišují a nazývají podle barvy zrnek diskovitého tvaru.
Podle velikosti semen se čočka dělí na:
- velkozrnnou – průměr semen 5 - 8 mm
- drobnozrnnou – průměr semen 2 - 5 mm
Nejčastěji se používá čočka
zelená a žlutá, do salátů je však chuťově jemnější čočka
červená, která se nemusí před tepelnou úpravou namáčet.
I když je čočka
bohatá na sacharidy, molekuly glukózy se uvolňují ve střevech pomalu a nevyvolávají tak náhlé zvýšení hladiny cukrů v krvi. Díky tomu mohou čočku konzumovat i
diabetici.
Čočka obsahuje:
- bílkoviny
- sacharidy
- proteiny
- enzymy
- vlákninu
- organické kyseliny
- vitamíny skupiny B (B1, B6, B9)
- lecitin
- fosfor (P)
- hořčík (Mg)
- vápník (Ca) - pouze malé množství
- zinek (Zn)
- železo (Fe)
- měď (Cu)
- draslík (K)
- selen (Se)
Konzumací čočky získají
těhotné ženy (vhodnější je čočka červená) dostatek
železa, (prevence anémie), potřebnou dávku
vlákniny, která zlepšuje pohyb a vyprazdňování střev, čímž zabraňuje zácpě, ale i velké množství
kyseliny listové, která chrání plod před vývojovými vadami.
Vláknina z čočky ve střevech
váže žlučové kyseliny a cholesterol z jiných potravin, čímž pomáhá při jejich vylučování stolicí. Je tedy vhodná při dietě zaměřené na snížení cholesterolu v krvi.
Čočka a její pozitivní vliv na organismus:
- podporuje hubnutí – rychle nasytí, odvádí vodu z těla
- je rychlým zdrojem energie – odstraňuje únavu, vhodná i pro sportovce a lidi v rekonvalescenci
- zásobuje buňky kyslíkem – zvyšuje výkonnost
- odstraňuje chudokrevnost
- snižuje menstruační bolesti
- působí proti zácpě
- působí proti depresím, psychickým poruchám a stresu
- pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi – vhodná pro diabetiky
- snižuje cholesterol
- působí preventivně proti rakovině
Čočku lze konzumovat
vařenou, ale i
syrovou. Výborně se hodí jako příloha, do salátů, pomazánek, polévek, výtečná je i v kombinaci s obilovinami či zeleninou.
Čočka
vařená se nejprve
namáčí (nejlépe přes noc, voda se následně slije a nahradí novou), dále se uvaří, zahustí máslovou jíškou, ochutí cibulí a octem nebo citrónovou šťávou.
Naklíčenou čočku podáváme
syrovou. Před klíčením čočku propláchneme, zalijeme studenou vodu a necháme přes noc pod pokličkou. Druhý den vodu slijeme, čočku přikryjeme vlhkým plátnem a necháme na teplém místě naklíčit. Podle potřeby skrápíme vodou. Jakmile jsou
klíčky dlouhé cca 5 cm, je čočka připravena ke
konzumaci.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...