Čočka jedlá
Čočka je popínavá jednoletá rostlina z čeledi bobovitých. Dosahuje výšky 0,2 – 0,6 m, stonek je mírně poléhavý. V lusku jsou ukryta 1 - 2 jedlá semena o průměru cca 2 – 9 mm. Drobnozrnná očka pochází z Asie, velkozrnná z okolí Středozemního moře, odkud se postupně rozšířila i do Evropy. Poměrně velké plochy oseté čočkou jsou v okolí Středozemního moře (Španělsko, Maroko, Alžír aj.), dále v Indii, Pákistánu, Chile a Etiopii. Pro svůj obsah bílkovin je významnou součástí lidské potravy již od neolitu. Také čočková sláma je jednou z nejhodnotnějších. Čočka dodává tělu nejen dostatečné množství rostlinné bílkoviny (téměř nejvyšší obsah bílkovin ze všech rostlin, což ocení hlavně vegetariáni), ale i minerálních látek a stopových prvků. Pro svou schopnost rychle zasytit bez nadbytečných kalorií patří mezi výrobky racionální výživy. Češi vaří čočku hlavně na Nový rok, jelikož se traduje, že přináší peníze.
![obrázek ke článku Čočka jedlá obrázek ke článku Čočka jedlá](/img_data_arch/1/1305743200cla_cocka2.jpg)
Čočka má
mnoho odrůd. Jednotlivé odrůdy se rozlišují a nazývají podle barvy zrnek diskovitého tvaru.
Podle velikosti semen se čočka dělí na:
- velkozrnnou – průměr semen 5 - 8 mm
- drobnozrnnou – průměr semen 2 - 5 mm
Nejčastěji se používá čočka
zelená a žlutá, do salátů je však chuťově jemnější čočka
červená, která se nemusí před tepelnou úpravou namáčet.
I když je čočka
bohatá na sacharidy, molekuly glukózy se uvolňují ve střevech pomalu a nevyvolávají tak náhlé zvýšení hladiny cukrů v krvi. Díky tomu mohou čočku konzumovat i
diabetici.
Čočka obsahuje:
- bílkoviny
- sacharidy
- proteiny
- enzymy
- vlákninu
- organické kyseliny
- vitamíny skupiny B (B1, B6, B9)
- lecitin
- fosfor (P)
- hořčík (Mg)
- vápník (Ca) - pouze malé množství
- zinek (Zn)
- železo (Fe)
- měď (Cu)
- draslík (K)
- selen (Se)
Konzumací čočky získají
těhotné ženy (vhodnější je čočka červená) dostatek
železa, (prevence anémie), potřebnou dávku
vlákniny, která zlepšuje pohyb a vyprazdňování střev, čímž zabraňuje zácpě, ale i velké množství
kyseliny listové, která chrání plod před vývojovými vadami.
Vláknina z čočky ve střevech
váže žlučové kyseliny a cholesterol z jiných potravin, čímž pomáhá při jejich vylučování stolicí. Je tedy vhodná při dietě zaměřené na snížení cholesterolu v krvi.
Čočka a její pozitivní vliv na organismus:
- podporuje hubnutí – rychle nasytí, odvádí vodu z těla
- je rychlým zdrojem energie – odstraňuje únavu, vhodná i pro sportovce a lidi v rekonvalescenci
- zásobuje buňky kyslíkem – zvyšuje výkonnost
- odstraňuje chudokrevnost
- snižuje menstruační bolesti
- působí proti zácpě
- působí proti depresím, psychickým poruchám a stresu
- pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi – vhodná pro diabetiky
- snižuje cholesterol
- působí preventivně proti rakovině
Čočku lze konzumovat
vařenou, ale i
syrovou. Výborně se hodí jako příloha, do salátů, pomazánek, polévek, výtečná je i v kombinaci s obilovinami či zeleninou.
Čočka
vařená se nejprve
namáčí (nejlépe přes noc, voda se následně slije a nahradí novou), dále se uvaří, zahustí máslovou jíškou, ochutí cibulí a octem nebo citrónovou šťávou.
Naklíčenou čočku podáváme
syrovou. Před klíčením čočku propláchneme, zalijeme studenou vodu a necháme přes noc pod pokličkou. Druhý den vodu slijeme, čočku přikryjeme vlhkým plátnem a necháme na teplém místě naklíčit. Podle potřeby skrápíme vodou. Jakmile jsou
klíčky dlouhé cca 5 cm, je čočka připravena ke
konzumaci.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...