Komentáře ke článku: Chilli papričky

Chilli paprička (chili, čili, chile, někdy také kayenský nebo kajenský pepř) je zelenina z rodu Capsicum. Jde o plody především exotických druhů vytrvalých křovitých paprik, kterých roste široká škála v tropech a subtropech Indie, Číny, Japonska, Afriky, Vietnamu, Jižní a Střední Ameriky, hlavně pak v Mexiku. Pro svou pálivou chuť je chilli využíváno jako koření, ale i jako léčivý prostředek. Chilli papričky podle archeologických vykopávek znali lidé již 7 000 let před n. l., kdy je ve Střední Americe používali Indiáni. Do Evropy se dostaly až s druhou Kolumbovou výpravou, která je do Španělska dovezla roku 1493. U nás se pěstují hlavně na jižní Moravě. Pálivost chilli papriček způsobuje alkaloid kapsaicin (capsaicin), který při jejich konzumaci dráždí receptory bolesti v ústech, jež jsou odpovědné za pocit pálení. Kapsaicin se dobře rozpouští v tucích a v alkoholu, takže k zahnání pocitu pálení v ústech pomůže například sklenice mléka nebo sklenka silné kořalky.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Vložení nového komentáře
Diskuzní příspěvek může vložit pouze registrovaný (registrační formulář) a aktivně přihlášený uživatel (přihlásit se).

(c) Naše výživa, 2010-2023 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní