Bedrník anýz (Pimpinella visum L.)
Jednoletá bylina z čeledi miříkovité s vřetenovitým oddenkem a s jemně rýhovanou, přímou, nahoře větvenou lodyhou. Anýz pochází z Pření Asie, jako koření i lék se používal již ve starověku. Dnes se hojně pěstuje na Balkáně, ve Španělsku, Indii, Mexiku, Turecku a ostatních středomořských státech. U nás se pěstuje jen vzácně, a to v teplejších oblastech republiky. Listy jsou trojího druhu, bílé květy jsou uspořádány v okolíky se 7 – 15 paprsky. Rostlina kvete od června do srpna. Všechny části rostliny aromaticky voní. Plod (dvounažka) je zelenošedé, šedožluté či šedohnědé barvy.

Hlavní užívanou částí anýzu je
plod. Zejména
u dětí slouží jako prostředek proti kašli při zánětech horních cest dýchacích.
Plody se
sbírají v srpnu až září, když prostřední část okolíků žloutne a dvounažky se šedozeleně zbarvují. Plody se nechávají dozrát, vyčistí se a v tenkých vrstvách se ještě
dosuší.
Droga má silně
kořenitý pach a nasládlou chuť. Vůni dodává
silice, ve které je hlavní složkou anethol. Silice příznivě ovlivňují činnost dýchacích cest, v případě předávkování čistou silicí však může dojít k otoku mozku a plic.
Při sběru v terénu je nutné dbát velké
opatrnosti, aby nedošlo k záměně s jedovatými plody bolehlavu.
Využití plodů anýzu:
- povzbuzuje sekreci všech žláz, včetně mléčných (tvorba mateřského mléka)
- působí proti křečím trávicího traktu, střevním katarům
- zvyšuje tvorbu žluče
- odstraňuje plynatost
- upravuje poruchy žaludeční a střevní
- urychluje trávení
- podporuje vykašlávání
- žvýkání zabraňuje páchnutí z úst
Kořeny anýzu poskytují dobré služby v době největšího nebezpečí nachlazení.
Podporují vylučování a měly by být po ruce při
katarech dýchacích cest a hrtanu. Současně řídí sekreci žaludku. Mohou se používat jako
čaj, nebo se z nich dá připravit
lihový extrakt, a to z jednoho dílu kořenů a pěti dílů vodky. Extrakt se užívá 3x denně (20 - 40 kapek) na kostce cukru.
Ve farmacii se užívá anýz k přípravě aromatických lihů, sirupů a léčivých čajů.
V kuchyni je využití anýzu
mnohostranné. Je součástí mnoha kořenitých
směsí. V indické a čínské kuchyni je častý v masitých pokrmech. Hodí se i do jablečného a hruškového kompotu, příjemně okoření nálevy k nakládání zeleniny (červená řepa, červené zelí). Anýzovými semeny se koření těsto na slané i sladké pečivo, drcená semena lze přidávat k dušené i smažené zelenině. Vhodný je k žampionům a rybám, odstraňuje z pokrmů nepříjemné pachy a aromatizuje je. Plody anýzu se odedávna používaly i k
aromatizaci lihovin a likérů.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...