Kari, aneb směs koření s kurkumou
Kari, velmi oblíbená, žlutě barvící směs koření, má svůj původ v jihovýchodní Asii, největším producentem je však Indie. V těchto zemích má tato směs koření název masálá. Označení kari se používá pouze pro export, v Indii a jihovýchodní Asii tento název označuje pokrm připomínající ragú, tedy kousky masa, ryby nebo zeleniny v omáčce. Jako název pro koření začali během koloniální nadvlády používat Britové. Pod tímto označením se dostalo i do Evropy. I když je složení velice variabilní, může obsahovat 25 – 40 druhů různého koření, zaručeně obsahuje kurkumu (japonský šafrán), dále papriku, chilli, koriandr, zázvor, muškát, pepř, kardamom, římský kmín, muškát, skořici a další. I v samotné Indii má kari v různých částech země rozdílnou příchuť. Na severu je jeho chuť jemnější, na jihu je naopak ostřejší. Domorodci si koření míchají sami, ale v obchodech je běžně prodáváno kari, které známe i z Evropy, a to buď ve formě práškové, nebo jako pasta. Kari má nejenom neodolatelnou chuť, ale i nenahraditelné pozitivní účinky na náš organismus. V dnešní době se používá i v kosmetickém průmyslu.
Výrazné
aroma a především charakteristickou žlutou
barvu dodává kari
kurkuma, rostlina, která si zaslouží naši pozornost. Podporuje trávicí činnost, pomáhá v boji s
Alzheimerovou chorobou, společně se zázvorem působí jako
antioxidant s antimutagenním a protinádorovým účinkem, povzbuzuje i jaterní činnost.
Příznivé účinky
proti Alzheimerově chorobě nejsou pouhým výmyslem. Poslední studie u lidí s věkem nad 60 let opravdu dokazují vyšší paměťové schopnosti u lidí, kteří pravidelně kari koření
konzumují, než u lidí stejného věku, kteří toto koření nekonzumovali. Pokrmy s kari kořením mohou dokonce pomoci i těm, co již Alzheimerovou nemocí trpí, neboť konzumací kari je výrazně
zpomalen proces ukládání nebezpečných nánosů amyloidu do mozku.
Vliv kari koření na naše zdraví:
- podpora správné funkce jater
- podpora tvorby žluče
- posílení žaludku, zlepšení trávení
- příznivé účinky na obranyschopnost a vitalitu
- silný antioxidant – chrání organismus před volnými radikály
- účinky na psychickou pohodu
- podpora kognitivní funkce mozku, zejména u starších lidí
- odstranění nadýmání
V Indii má kurkuma mnohem
širší uplatnění. Je využívána
při nemocech zánětlivého charakteru, kožních chorobách způsobujících svědění pokožky a také při žaludečních potížích, zácpách a zvýšené plynatosti. K
neutralizaci jedů po uštknutí hadem nebo pavoukem se používá
silný čaj z kurkumy.
Pokrmy připravené s kari jsou velice
chutné a zdravé. U nás se přidává hlavně do rýžových pokrmů, masových jídel podávaných s rýží nebo kuskusem, polévek, ale i omáček. Hojně se používá v asijské kuchyni, kde je kurkuma nepostradatelným kořením.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...