Základní kroky ke správnému stolování - zasedací pořádek a držení příboru
Společensky významnější osoba sedí vždy zády ke stěně s dobrým výhledem do prostoru. Toto místo poskytuje veškerý komfort, dotyčný má pocit bezpečí, větší přehled a neobtěžují ho procházející hosté ani personál.
Zasedací pořádek:
- Nejčestnější místo při velice slavnostní večeři je po pravici hostitele nebo hostitelky.
- Hostitel s hostitelkou sedí vždy naproti sobě.
- Při větším počtu lidí sedí vždy na střídačku muž a žena. První nejčestnější místo je po pravici, pak po levici. Třetí opět po pravici, čtvrté po levici a takhle se to střídá dále.
Držení příboru:
- Příbory při jídle odebíráme z vnější strany. Jsou na stole rozloženy podle chodů, které postupně přicházejí. Na hlavní pokrm nám zůstane příbor těsně u talíře. Poslední je moučníkový příbor, který leží vždy vodorovně s talířem.
- Žádný z příborů nikdy neodkládáme na ubrus. Nikdy příbor nesměrujeme hroty vzhůru, ani proti spolustolovníkovi.
- Nůž nikdy neolizujeme.
- Vidličku ve většině případů držíme hroty dolů. Jsou i jídla, kdy můžeme nůž odložit a poté vidličku uchopit jako lžíci (těstoviny, rizoto,..). Když dojíme, musíme i nepoužitý nůž odložit společně s použitou vidličkou do talíře.
Sdílet na: