Základní kroky ke správnému stolování - sváteční stolování
Na svátečním stole by měl být decentní ubrus, aby nerušil vzhled prostřeného stolu, nepatří na něj žádná ochucovadla.
Sváteční stolování
- Tvar a barva nádobí může být různá, záleží na osobním vkusu.
- Látkový ubrousek si položíme nejpozději při podávání předkrmu či polévky na klín.
- Papírový ubrousek si dáme nalevo vedle talíře.
- I když máte velký hlad, nikdy nezačínejte jíst dříve, než mají ostatní jídlo před sebou! Pamatujte, že jíst začíná nejváženější osoba u stolu.
- Při společenském stolování je to naprosto vyloučené používat párátka. Pokud nás jídlo v ústech nepříjemně tlačí, lze se odebrat s párátkem do ústraní.
- Buďte připraveni na to, že pokrmy budou servírovány zleva a použité nádobí bude personál sbírat a odnášet zprava. Personálu nikdy nepomáhejte!
Sdílet na: