Černý jeřáb (arónie), což takhle dát si likér?

Černý jeřáb (arónie) se pěstuje jako nízký keř či stromek. Má dost trpké, ale velmi zdravé plody (černé kuličky), s vysokou biologickou a výživnou hodnotou, které mají i čistící účinek. Plody arónie se dají konzumovat v syrovém stavu, ale chutnější jsou upravené. Lze je sušit, kandovat, zavařovat nebo zpracovat na šťávu, víno či likér.

Kompot z černého jeřábu


Ingredience:


  • 2 kg jeřabin bez stopek
  • 1 kg cukru krupice
  • potravinářská kyselina sorbová - proti plísním
  • voda
  • zavařovací, či jiné skleničky
  • celofán

Postup přípravy:


  • Jeřabiny namočte pře noc i se stopkami.
  • Druhý den plody otrhejte a propláchněte.
  • Vařte 5 minut s cca 2 dl vody pod pokličkou a následně ještě 10 minut bez pokličky.
  • Poté přidejte cukr a vařte dalších 10 minut.
  • Hotovou směsí naplňte sklenice, navrch dejte malé množství kyseliny sorbové a převažte celofánem.
  • Uložte na temném, chladném místě.

Likér z černého jeřábu


Ingredience:


  • 1 l černých jeřabin bez stopek
  • 1 l jemné lihoviny (vodka, brandy)
  • 1 kg cukru krupice
  • 1 l vody
  • 4 l láhev

Postup přípravy:


  • Jeřabiny důkladně omyjte a oddělte od stopek.
  • Dejte je do 4 l láhve a zalijte lihovinou.
  • Uložte na 14 dní do chladné místnosti.
  • Každý den s lahví zamíchejte.
  • Po dvou týdnech svařte 1 litr vody s 1 kg cukru.
  • Nechte vychladnout a následně roztok nalijte k jeřabinám s lihovinou.
  • Další dva týdny nechte opět odstát, každý den s lahví zamíchejte.
  • Hotový výluh přeceďte a slijte do čistě vymytých láhví.
  • Uzavřete a uložte na chladném místě.

Likér z černého jeřábu s přídavkem koření


Ingredience:


  • 2 l bobulí jeřabin bez stopek
  • 0,5 l vodky
  • 2 hřebíčky
  • kousek skořicové kůry
  • 1 badyán, není podmínkou
  • 0,5 kg cukru
  • 0,5 lžičky kyseliny citrónové
  • 1 l vody

Postup přípravy:


  • Jeřabiny operte.
  • Do 1 l vody dejte jeřabiny a koření a přiveďte vše k varu.
  • Povařte 30 minut, nechte částečně vychladnout.
  • Směs přepasírujte přes jemné síto nebo hrubé plátno.
  • Přidejte cukr a povařte do jeho rozpuštění.
  • Nechte zcela vychladnout, přidejte vodku a kyselinu citrónovou.
  • Důkladně promíchejte a nalijte do čistě vymytých lahví.

Likér z černého jeřábu s 2 lžičkami kávy


Ingredience:


  • 3 l kuliček jeřábu
  • 0,5 l rumu
  • 0,5 kg cukru krupice
  • 2 vanilkové cukry
  • 2 lžičky kávy
  • voda

Postup přípravy:


  • Kuličky jeřábu důkladně omyjte a rozmixujte nahrubo.
  • Dejte vařit na cca 20 minut do 1 l vody.
  • Propasírujte a dejte vařit společně s cukrem, vanilkovým cukrem a výluhem z kávy (kávu zalít jen malým množstvím vody).
  • Povařte vše 5 minut.
  • Nechte vychladnout a až poté přilijte rum.
  • Výsledný likér nalijte do vymytých lahví, uzavřete a uložte do chladu.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz
Přehled komentářů k článku
Černý jeřábVanda23.08.2016
obrázek ke článku Černý jeřáb (arónie), což takhle dát si likér?

Vyhledávání na webu nasevyziva.cz:



 
domácí lékař Domací lékař - alternativní medicína

léčba, prevence, osvědčené postupy našich předků
 
 
 

(c) Naše výživa, 2010-2023 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní