Čaj z šípků na více způsobů

Šípky sbíráme raději pěkně tuhé a vyzrálé, i když ty měkké jsou nejsladší. Nejčastěji se čaj vaří z rozdrcených plodů. Hotový nápoj však může obsahovat droboučké chloupky, proto je nutné jej velmi důkladně přecedit. Šípkový čaj se má podávat vždy čerstvý.

obrázek ke článku Čaj z šípků na více způsobů

Plánujeme-li vařit čaj z drcených šípků, můžeme plody nakrájet na plátky již před sušením, které se tím značně urychlí.

Šípky je možné uchovávat nejen sušené, ale lze je uložit do mikrotenového sáčku a nechat zamrazit.

Čaj z celých sušených šípků


Postup přípravy:


  • Budeme-li vařit čaj z celých sušených šípků, je vhodné šípky louhovat ve studené vodě přes noc, nebo alespoň po dobu několika hodin před vařením.
  • Následně vodu se šípky ve větším hrnci jen krátce povaříme při teplotě cca 80 ° C, aby nedošlo ke zbytečným ztrátám vitaminu C.
  • Čaj necháme ještě chvíli louhovat, během dne sléváme do šálku a popíjíme.
  • Šípky ponecháme celou dobu v hrnci, v kterém jsme čaj vařili, aby se důkladně vylouhovaly.
  • Po vypití veškerého čaje šípky nevyhazujeme, čaj z nich uvaříme ještě 1x, je stále chutnější a barevně výraznější.

Čaj z drcených šípků


Postup přípravy:


  • Rozdrcené šípky louhujeme alespoň 1 hodinu před samotným vařením.
  • Následně přivedeme rychle do varu, krátce povaříme a louhujeme.
  • Hotový čaj scedíme přes velmi jemné sítko nebo plátýnko, abychom odstranili jemné chmýří ze semen šípků.

Účinek šípků můžeme při nachlazení, chřipce a respiračních problémech znásobit, pokud přidáme lipový květ a po částečném vychlazení dosladíme čaj medem.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...
obrázek ke článku Čaj z šípků na více způsobů

Vyhledávání na webu nasevyziva.cz:



 
domácí lékař Domací lékař - alternativní medicína

léčba, prevence, osvědčené postupy našich předků
 
 
 

(c) Naše výživa, 2010-2023 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní