Domácí meruňková marmeláda
Meruňka má poměrně vysoké požadavky na klimatické podmínky. Nesnáší těžké, zamokřené a studené půdy, kde většinou odumírá. Dobře prospívá v půdě lehčí až středně těžké, dobře propustné, hlinitopísčité až písčitohlinité. Podle doby zrání rozdělujeme meruňky na velmi rané, rané, středně rané, pozdní a velmi pozdní.
Meruňková marmeláda z domácí pekárny
Ingredience na 7 skleniček od dětské přesnídávky:
- 1 – 1,2 kg vypeckovaných meruněk
- 0,5 kg želírovacího cukru 2:1
- 1 lžička kyseliny citrónové
Postup přípravy meruňkové marmelády v domácí pekárně (DP):
- Vypeckované meruňky omyjeme a rozmixujeme. Chceme-li mít v zavařenině i větší kousky ovoce, tak část meruněk nemixujeme, ale nakrájíme nožem na kousky požadované velikosti.
- Takto připravenou hustou směs přelijeme do nádoby na pečení chleba.
- Přidáme želírovací cukr a kyselinu citrónovou.
- Lehce promícháme a DP nastavíme na program jam/džem.
- Po ukončení programu (80 minut) lijeme horkou marmeládu do vymytých skleniček, které ihned pevně uzavřeme a otočíme dnem vzhůru.
- Po cca 10 - 15 minutách otočíme skleničky zpět víčkem nahoru, čímž je celý proces výroby ukončen.
Tímto způsobem lze v DP připravit marmeládu z libovolného ovoce, které můžeme mixovat (broskve, jahody, borůvky, atd.)
Postup přípravy meruňkové marmelády klasickým způsobem
Ingredience:
- 1 kg meruněk
- 0,8 kg cukru krystal
- 2 vrchovaté polévkové lžíce kyseliny citrónové
- pektin
Postup přípravy:
- Meruňky opereme, vypeckujeme a pokrájíme na menší kousky.
- Společně s cukrem dáme vařit do malého množství vody.
- Vaříme pomalu na mírném ohni cca 30 – 40 minut.
- Poté směs rozmělníme ponorným mixérem a vaříme ještě asi 10 minut.
- Přidáme kyselinu citrónovou a pektin, necháme lehce přejít varem.
- Takto připravenou marmeládu plníme do vymytých lahviček a dobře uzavřeme.
- Ihned sterilujeme při teplotě 85°C - 20 minut nebo při 80°C - 30 minut.
- Skleničky s hotovou marmeládou vyndáme a na cca 5 minut obrátíme dnem vzhůru.
Postup přípravy meruňkovo-malinové marmelády klasickým způsobem
Ingredience:
- 0,5 kg meruněk
- 1 kg malin
- 1 kg krystalového cukru
- šťáva z 1 citrónu
- pektin
Postup přípravy:
- Ovoce důkladně omyjeme.
- Maliny prolisujeme, oloupané meruňky nakrájíme nadrobno a společně povaříme asi 5 minut.
- Přisypeme krystalový cukr a vaříme dalších 10 minut. Poté přidáme citrónovou šťávu, pektin a necháme přejít varem.
- Plníme do sklenic, uzavřeme a sterilujeme 15 -20 minut při teplotě 80°C.
- Sklenice vyndáme a na 5 minut obrátíme dnem vzhůru.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...