Domácí meruňková marmeláda

Meruňka má poměrně vysoké požadavky na klimatické podmínky. Nesnáší těžké, zamokřené a studené půdy, kde většinou odumírá. Dobře prospívá v půdě lehčí až středně těžké, dobře propustné, hlinitopísčité až písčitohlinité. Podle doby zrání rozdělujeme meruňky na velmi rané, rané, středně rané, pozdní a velmi pozdní.

obrázek ke článku Domácí meruňková marmeláda

Meruňková marmeláda z domácí pekárny


Ingredience na 7 skleniček od dětské přesnídávky:


  • 1 – 1,2 kg vypeckovaných meruněk
  • 0,5 kg želírovacího cukru 2:1
  • 1 lžička kyseliny citrónové

Postup přípravy meruňkové marmelády v domácí pekárně (DP):


  • Vypeckované meruňky omyjeme a rozmixujeme. Chceme-li mít v zavařenině i větší kousky ovoce, tak část meruněk nemixujeme, ale nakrájíme nožem na kousky požadované velikosti.
  • Takto připravenou hustou směs přelijeme do nádoby na pečení chleba.
  • Přidáme želírovací cukr a kyselinu citrónovou.
  • Lehce promícháme a DP nastavíme na program jam/džem.
  • Po ukončení programu (80 minut) lijeme horkou marmeládu do vymytých skleniček, které ihned pevně uzavřeme a otočíme dnem vzhůru.
  • Po cca 10 - 15 minutách otočíme skleničky zpět víčkem nahoru, čímž je celý proces výroby ukončen.

Tímto způsobem lze v DP připravit marmeládu z libovolného ovoce, které můžeme mixovat (broskve, jahody, borůvky, atd.)

Postup přípravy meruňkové marmelády klasickým způsobem


Ingredience:


  • 1 kg meruněk
  • 0,8 kg cukru krystal
  • 2 vrchovaté polévkové lžíce kyseliny citrónové
  • pektin

Postup přípravy:


  • Meruňky opereme, vypeckujeme a pokrájíme na menší kousky.
  • Společně s cukrem dáme vařit do malého množství vody.
  • Vaříme pomalu na mírném ohni cca 30 – 40 minut.
  • Poté směs rozmělníme ponorným mixérem a vaříme ještě asi 10 minut.
  • Přidáme kyselinu citrónovou a pektin, necháme lehce přejít varem.
  • Takto připravenou marmeládu plníme do vymytých lahviček a dobře uzavřeme.
  • Ihned sterilujeme při teplotě 85°C - 20 minut nebo při 80°C - 30 minut.
  • Skleničky s hotovou marmeládou vyndáme a na cca 5 minut obrátíme dnem vzhůru.

Postup přípravy meruňkovo-malinové marmelády klasickým způsobem


Ingredience:


  • 0,5 kg meruněk
  • 1 kg malin
  • 1 kg krystalového cukru
  • šťáva z 1 citrónu
  • pektin

Postup přípravy:


  • Ovoce důkladně omyjeme.
  • Maliny prolisujeme, oloupané meruňky nakrájíme nadrobno a společně povaříme asi 5 minut.
  • Přisypeme krystalový cukr a vaříme dalších 10 minut. Poté přidáme citrónovou šťávu, pektin a necháme přejít varem.
  • Plníme do sklenic, uzavřeme a sterilujeme 15 -20 minut při teplotě 80°C.
  • Sklenice vyndáme a na 5 minut obrátíme dnem vzhůru.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...
obrázek ke článku Domácí meruňková marmeláda

Vyhledávání na webu nasevyziva.cz:



 
domácí lékař Domací lékař - alternativní medicína

léčba, prevence, osvědčené postupy našich předků
 
 
Všechny články v aktuální sekci:


Další články najdete v sekci
Zavařujeme, sterilujeme
 

(c) Naše výživa, 2010-2023 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní