Vaječný koňak - likér
Vaječný likér chutná skvěle hlavně ženám, a to nejen o vánocích. Recept na domácí výrobu není příliš složitý, přitom vaječným likérem skvěle pohostíte návštěvu. Pro alergiky je možné připravit i variantu bez vajec.
Tradiční vaječný koňak
Ingredience:
- 5 vaječných žloutků
- 1 sáček vanilkového cukru
- 2 polévkové lžíce moučkového cukru
- 2 plechovky Salka (zahuštěné slazené kondenzované mléko)
- 1 Tatra (neslazené kondenzované mléko)
- 0,5 l rumu - Tuzemák (dle chuti i více)
Postup přípravy:
- Smícháme žloutky, moučkový a vanilkový cukr a zlehka ušleháme do pěny.
- Poté přidáme zahuštěné sladké a neslazené kondenzované mléko.
- Nakonec vmícháme rum.
- Vaječný koňak plníme do vymytých skleněných lahví.
- Uložíme do lednice, ideální je, nechat vaječný koňak před konzumací ještě alespoň 14 dní uležet.
Vaječný koňak bez vajec
Ingredience:
- 2 plechovky Salka (zahuštěné slazené kondenzované mléko)
- 2 Tatry (neslazené kondenzované mléko) nebo 0,4 l mléka
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1 vanilkový pudink
- 0,5 l rumu - Tuzemák (klidně i více)
Postup přípravy:
- Uzavřená Salka vaříme cca 2 hodiny ve vodní lázni.
- Poté necháme zahuštěná slazená kondenzovaná mléka vychladnout a otevřeme. Přelijeme do vysoké mísy.
- K Salku přidáme cukr, vanilkový pudink a neslazená kondenzovaná mléka. Mixérem vše rozmixujeme.
- V případě, že použijeme místo neslazeného kondenzovaného mléka obyčejné mléko, rozmícháme v něm cukr a pudinkový prášek a uvaříme klasický pudink. Vychladlý pudink přidáme k Salku a vše prošleháme.
- Přilijeme rum a promícháme.
- Nalijeme do skleněných, dobře vymytých lahví.
- Uložíme do chladu, kde necháme likér několik dní před konzumací rozležet.
- Takto připravený vaječný koňak bez vajec dlouho vydrží a hlavně nehrozí zkažení.
Rychlý vaječný likér, vhodný i do krémů
Ingredience:
- 1 plechovka Salka (zahuštěné slazené kondenzované mléko)
- 8 vaječných žloutků
- 20 dkg moučkového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 0,5 l rumu - Tuzemák
- 2,5 dl převařené, vychlazené vody
Postup přípravy:
- Vanilkový a moučkový cukr ušleháme se žloutky do pěny.
- Přidáme kondenzované mléko a důkladně prošleháme.
- Nakonec přidáme a zlehka vmícháme střídavě rum a vodu.
- Vaječný koňak plníme do dobře vymytých lahví.
- Skladujeme v lednici.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...