Lišejník islandský (Lichen islandicus)
Lišejník islandský, nebo někdy také pukléřka islandská, je keřovitý lišejník dorůstající maximálně 10 cm. Má šedozelenou až šedobílou barvu, větve jsou stočené do trubiček a na koncích zploštěné do laloků. Roste v hornatých krajinách na vřesovité půdě, na vlhkých lesnatých kopcích mezi mechem a trávou, a to především v arktických oblastech, nebo ve větších nadmořských výškách v mírném podnebí.
Léčivou drogou lišejníku islandského je jeho
stélka. Suchou stélku je možné sbírat
celý rok. Je možné jej používat
samostatně nebo ve směsích s dalšími bylinami (Sléz maurský, Yzop lékařský, Měsíček lékařský).
Účinné látky:
- sliz
- polysacharid lichenin - lineární glukan podobný celulóze
- izolichenin - polysacharid podobné chemické stavby jako škrob
- pektiny
- jód
- lišejníkové kyseliny - lichesterová, protolichesterová, cetrarová, protocetrarová, fumaroprotocetrarová, usninová
- vitamíny - A, B1
Lišejník islandský je jedním z nejlepších
přírodních antibiotik, má
antibakteriální a antivirové vlastnosti, bývá též nazýván přírodní penicilín. Dokáže brzdit, i když bohužel ne zastavit i množení viru HIV a eliminovat bakterii
helicobacter pylori.
Léčivé účinky - vnitřní působení:
- posiluje imunitu
- má antioxidační účinky
- má výrazný antibiotický účinek proti mnoha druhům bakterií - přispívá k léčbě zánětlivých onemocnění ústní dutiny, hltanu, horních cest dýchacích a při zánětech trávicí soustavy
- podporuje vykašlávání, je vhodný při katarech dýchacích cest, hltanu, bronchitidě, astmatu a zahlenění
- pomáhá při průjmech, zánětu žaludku, žaludečních a střevních katarech
- hořké kyseliny - napomáhají vylučování žaludečních šťáv a trávicích enzymů, čímž zlepšují trávení a vstřebávání živin
- při nechutenství - stimuluje tvorbu žaludečních šťáv a trávicích enzymů, čímž posiluje činnost žaludku, podporuje chuť k jídlu
- urychluje metabolismus - přispívá k lepší látkové výměně
- posiluje organismus při celkové tělesné slabosti a po vyčerpávajících chorobách
- má příznivý vliv na činnost štítné žlázy - vysoký obsah jódu
- tlumí tvorbu novotvarů - díky obsahu polysacharidů
Léčivé účinky - užití zevně:
- urychluje hojení - aplikuje se u špatně hojících ran
Lišejníkové kyseliny se pro své antibiotické účinky izolují a přidávají se do antibiotických
mastí a zásypů.
Preventivní použití:
- při dráždění ke kašli a chrapotu
- v klimatizovaných místnostech, kde suchý vzduch vysušuje sliznice dýchacích cest
- při námaze hlasivek častým mluvením
Příprava macarátu z lišejníku islandského:
- Do 1 šálku studené vody dáme 1 kávovou lžičku lišejníku.
- Louhujeme za studena cca 8 hodin, což je nejšetrnější postup ke slizům a dalším látkám v lišejníku obsažených. Při vaření by se slizy z větší části rozložily a zničily.
- Pijeme 3 - 5x denně, nebo můžeme přidávat do čajového nápoje, připraveného ze směsi dalších bylinek.
Vedlejší účinky při doporučených dávkách
nejsou známé. Při mnohonásobném překročení terapeutické dávky
může dojít k nevolnosti, případně se mohou objevit průjmy a závratě.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...