Kozí mléko
Kozí mléko je biologicky cenným nápojem, který má odlišné složení než mléko kravské a je mnohem stravitelnější. Obsah tuků v kozím mléce je vyšší než v mléce kravském, což má příznivý vliv na stavbu a funkci mozku, avšak jeho složení a struktura jsou odlišné. Tukové částice v kozím mléce jsou menší a lépe stravitelné, jejich uspořádání se přibližuje mléku mateřskému. Oligosacharidy, které fungují ve střevech jako prebiotika a podporují růst probiotické mikroflóry, především bifidobakterií (podpora trávení a celkové odolnosti organismu), mají velmi podobné složení jako oligosacharidy mateřského mléka. Obsah bílkovin v kozím mléce je částečně vyšší než v mléce kravském, avšak jejich složení je od mléka kravského odlišné. V kozím mléce je velmi malý podíl alergenního αs1‑kasein a relativně vyšší zastoupení beta-kaseinu. To je pravděpodobně důvod, proč děti, které nesnášejí výrobky z kravského mléka, dobře snášejí výrobky z mléka kozího.
Kozí mléko obsahuje:
- vitamíny - A, B1, B2, B9 (kyselina listová), B12, C, D, E
- minerální soli - vápníku, hořčíku, sodíku, draslíku a fosforu
- soli stopových prvků - mědi, zinku, manganu, titanu, chromu a kobaltu
- bílkoviny
- homogenní tuk - lépe stravitelný, čímž nedochází k tak rychlé arterioskleróze krevních stěn a vlásečnic
- mastné kyseliny – např. kyselinu kaprilovou a kaprinovou, které napomáhají činnosti žláz s vnitřní sekrecí při léčení intestinálních (střevních) a koronárních (oběhových) poruch dříve narozených dětí, mají antimikrobiální vlastnosti
Kozí mléko obsahuje ve srovnání s mlékem kravským, ale dokonce i mateřským, znatelně
méně laktózy.
Kozí mléko sice vykazuje
nízké množství železa, kyseliny listové a vitaminu B12 (což lze napravit obohacením kozího mléka po jeho pasterizaci), ale obsahuje naopak
vyšší koncentrace vápníku a fosforu, ideální pro mineralizaci a růst kostí a chrupavky. Lépe a účinněji než v mléce kravském se v něm metabolizuje selen, zinek, vápník i fosfor.
Tím, že koza spásá širokou škálu rostlin, jejichž
rostlinné alkaloidy přecházejí do mléka, působí na lidský organismus
léčivě. Mnoho lidí, zvláště pak žen, které trpí
migrénou, se vyléčí, když nahradí výrobky z kravského mléka výrobky z mléka kozího.
Kozí mléko působí pozitivně při:
- onemocnění trávicího traktu a orgánů (střeva, žaludek, játra, slinivka)
- alergiích i ekzémech
- stresu a migrénách
- revmatických bolestech
- špatné funkci imunitního systému
- nervových poruchách
- obnově buněk - podílí se na jejich výstavbě a ochraně před škodlivými vlivy prostředí a tím jim pomáhá udržet se zdravé a mladé
- plicním onemocnění
Existují názory, že kozí mléko hraje aktivní roli v
prevenci nádorového onemocnění. Výzkumy dokonce prokázaly snížení rizika
opětovného propuknutí nemoci u již operovaných pacientů.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...