Komentáře ke článku: Kozí mléko

Kozí mléko je biologicky cenným nápojem, který má odlišné složení než mléko kravské a je mnohem stravitelnější. Obsah tuků v kozím mléce je vyšší než v mléce kravském, což má příznivý vliv na stavbu a funkci mozku, avšak jeho složení a struktura jsou odlišné. Tukové částice v kozím mléce jsou menší a lépe stravitelné, jejich uspořádání se přibližuje mléku mateřskému. Oligosacharidy, které fungují ve střevech jako prebiotika a podporují růst probiotické mikroflóry, především bifidobakterií (podpora trávení a celkové odolnosti organismu), mají velmi podobné složení jako oligosacharidy mateřského mléka. Obsah bílkovin v kozím mléce je částečně vyšší než v mléce kravském, avšak jejich složení je od mléka kravského odlišné. V kozím mléce je velmi malý podíl alergenního αs1‑kasein a relativně vyšší zastoupení beta-kaseinu. To je pravděpodobně důvod, proč děti, které nesnášejí výrobky z kravského mléka, dobře snášejí výrobky z mléka kozího.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Vložení nového komentáře
Diskuzní příspěvek může vložit pouze registrovaný (registrační formulář) a aktivně přihlášený uživatel (přihlásit se).

(c) Naše výživa, 2010-2023 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní