Nedostatek enzymů a možné následky
Vědci se shodují, že člověk se rodí s určitou zásobou enzymů, která se v průběhu života vyčerpává. Bez enzymů dojde k narušení všech životních funkcí (trávení, dýchání, pohybu), proto je velmi důležité, udržet si vysokou hladinu enzymů i v pozdějším věku. Vyčerpávání enzymatické zásoby lze zpomalovat vyhýbáním se potravě a způsobu života, který je na spotřebu enzymů náročnější a konzumací stravy bohaté na přítomnost enzymů.
V případě, kdy tělo dostává
pouze tepelně zpracované potraviny, musí oproti trávení živé syrové stravy s vlastním obsahem trávicích enzymů,
vyprodukovat všechny enzymy samo. Do produkce enzymů musí tělo
vložit nejen značnou energii, ale také jednotlivé stavební kameny, jako jsou
aminokyseliny, vitamíny a minerály, potřebné k jejich syntéze. Tím se zbytečně o tyto látky
ochuzujeme a zároveň nadměrně
zatěžujeme všechny žlázy, které enzymy vylučují.
Nadprodukce trávicích enzymů může mít vliv na celkovou destabilizaci chemického metabolismu organismu.
Negativní efekt přetížení organismu z nadprodukce trávicích enzymů není viditelný okamžitě, ale problémy se obvykle začnou objevovat
s rostoucím věkem nebo při
vyšší zátěži (nevhodná strava, stres, stoupající znečištění životního prostředí).
Možné následky předčasného vyčerpání organismu:
- únava
- obezita
- vyšší náchylnost k infekčním i civilizačním nemocem
- celková sešlost
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...