Máslo nakrájíme na plátky. Vsuneme ruku mezi kůži a maso kuřete a vzniklou kapsu naplníme máslem. Tím docílíme šťavnatého výsledku.
Maso ze všech stran osolíme, včetně vnitřní dutiny. Sůl do kůže tzv. vmasírujeme, opepříme nejlépe čerstvě mletým pepřem.
Pekáč vyložíme pečícím papírem, aby se kuře nepřichytilo ke dnu.
Zpočátku pečeme kuře cca 50 minut zády dolů při teplotě 180 °C (záleží na typu trouby), během pečení podléváme kuře vodou. Zhruba po 30 minutách kuře obrátíme.
Upečené kuře přelijeme výpekem a medem. Poté ho vrátíme ještě asi na 10 minut do trouby. Teplotu navýšíme na 200°C.
Pečené kuře naporcujeme, přelijeme vypečenou šťávou a můžeme servírovat.
Jako příloha se hodí vařený brambor, rýže nebo pečivo.
Kuře s marinádou
Ingredience:
1 celé kuře
1/2 hrnku kečupu
1/2 hrnku vody
1 hrnek nadrobno nakrájené cibule
3 stroužky prolisovaného česneku
1 lžička grilovacího koření
1 lžička sladké nebo pálivé papriky
sůl
plátek másla
příloha - vařený brambor, rýže, pečivo
Postup přípravy:
Kuře omyjeme a osušíme.
Maso ze všech stran osolíme, včetně vnitřní dutiny. Sůl do kůže tzv. vmasírujeme.
V misce si promícháme zbylé ingredience (kečup, česnek, grilovací koření, papriku, nakrájenou cibuli) a připravíme z nich marinádu.
Pekáč vyložíme pečícím papírem, aby se kuře nepřichytilo ke dnu.
Kuře vložíme do pekáče a důkladně potřeme připravenou marinádou. Zbytek marinády rozprostřeme okolo kuřete.
Máslo rozprostřeme na vrch kuřete a necháme v troubě volně rozpustit.
Kuře pečeme za občasného podlévání vodou cca 60 – 80 minut při teplotě 180 - 200 °C (záleží na typu trouby).
Upečené kuře naporcujeme, přelijeme vypečenou šťávou a můžeme servírovat.
Jako příloha se hodí vařený brambor, rýže nebo pečivo.