Bílé víno - teplota, servírování
Bílé víno se podává chlazené o teplotě 8°C - 10°C. Hostům se prezentuje před otevřením tak, aby si mohli prohlédnout etiketu. Etiketa obsahuje údaje o ročníku, značce a oblasti, ze které víno pochází.
Bílá vína servírujeme podobně jako vína šumivá v nádobě s ledem nebo v chladícím tubusu, aby nedocházelo k rychlému zteplání obsahu láhve.
Při otevírání se navrtává korek asi do 2/3, zátku vytáhneme a hrdlo otřeme ubrouskem.
Na bílé víno jsou vhodné skleničky více uzavřené (tulipánovitého typu), aby se víno rychle neohřívalo.
Víno není nutné dekantovat, avšak u velkých bílých vín, obzvláště pak u těch, které zrály delší dobu v sudech, se dekantace doporučuje.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...