Nejprve si připravíme kvásek, a to tak, že zahřejeme mléko, musí být však pouze vlažné. Část mléko odlijeme do většího hrnečku, zamícháme cukr a droždí, které rozdrobíme. Přikryjeme utěrkou, necháme na teplém místě, aby vzešel kvásek.
Nejlépe den staré pečivo nakrájíme na kostičky a dáme do mísy. Přidáme zbytek vlažného mléka, vejce a vše promícháme.
Nakonec přidáme sůl, mouku a vzešlý kvásek.
Vypracujeme těsto. Pokud by bylo řídké, přidáme ještě trochu mouky.
Těsto přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě. Teplota by však neměla přesáhnout 28°C.
Z vykynutého těsta vyválíme 3 oválné knedlíky, které necháme ještě asi 15 minut dokynout.
Knedlíky vložíme do osolené vařící vody, použijeme dostatečně velký kastrol, neboť knedlíky při vaření zvětší svůj objem. Když se voda začne opět vařit, snížíme teplotu a hrnec částečně zakryjeme poklicí.
Vaříme z každé strany cca 7 minut. Potom 1 knedlík vytáhneme, rozkrojíme, abychom se přesvědčili, že je dostatečně uvařený. Následně vyndáme ostatní knedlíky, propícháme nejlépe dlouhou dvouzubou vidličkou, aby z nich vyšla pára a knedlíky se nesrazily.
Knedlíky krájíme režnou nití nebo za minimálního tlaku ostrým nožem, který po každém řezu opláchneme a otřeme ubrouskem, aby se nelepil.