BIO symbol zaručuje, že
certifikované potraviny byly kontrolovány na každém kroku, od zemědělce a výrobce, až ke konečnému spotřebiteli. Biopotraviny jsou
přírodně vyráběné potraviny označené certifikátem, jejich kvalita musí vyhovovat přísným normám EU. Pro lidský organismus jsou tyto potraviny
neškodné, nezávadné, čistě přirozeného původu.
Produkují je farmáři, kteří nepoužívají syntetická hnojiva, pesticidy, herbicidy,
hnojí jen přírodními hnojivy. Ekologičtí zemědělci lépe pečují o kvalitu a úrodnost půdy. Jejich hospodaření
prospívá nejen volně žijícím druhům rostlin a zvířat, ale
přispívá i k čistější krajině včetně potoků a řek.
Bio maso, drůbež, vejce a mléčné výrobky pocházejí ze zvířat, kterým se
nepodávají antibiotika, ani růstové hormony, do potravin se nepřidávají umělé přísady. Pro naše tělo by
bylo daleko lepší, kdybychom mohli konzumovat pouze přírodní potraviny bez chemikálií a umělých látek, které pocházejí z ekofarmy. Bohužel jsou zatím některé bio produkty
značně drahé.
Cílem je, aby se ke spotřebiteli dostávaly
produkty, které si zachovají svůj
přirozený charakter, barvu, vůni a chuť. Toho všeho se dosahuje u bioproduktů
bez použití chemických barviv, konzervačních látek a podobně. Biopotraviny mají
vyšší obsah vitamínů, minerálů a stopových prvků,
neohrožují naše zdraví vysokou koncentrací chemických látek a jejich chuť je intenzivnější.
Počet druhů bioproduktů stále stoupá, mají své nezastupitelné místo na pultech specializovaných bioprodejen, ale i v regálech supermarketů. Zatímco u bio-luštěnin jen těžko poznáte rozdíl oproti obyčejným luštěninám,
u zeleniny, ovoce, mléka a masa je rozdíl patrný na první ochutnání.
Výčet některých biopotravin, které si vás získají svým chuťovým rozdílem a u nichž se vyplatí sáhnout hlouběji do peněženky:
Salát
- zdravější (nepoužívá se tolik chemických látek na odpuzování škůdců)
- křehčí
- intenzivnější chuť
Kořenová zelenina
- zdravější, více antioxidantů, minerálních látek, vitamínů, stopových prvků, méně těžkých kovů
- méně vody
- silnější chuť a aroma
- delší trvanlivost
Jahody
- chuť mnohem výraznější
- neobsahují tolik vody
- nejsou přihnojovány syntetickými hnojivy, tudíž neobsahují pesticidy, stačí je jen lehce opláchnout
Jablka
- intenzivní vůně a chuť
- bez ošetření syntetickými postřiky
Zvláště
u malých dětí, které se zeleninovou a ovocnou stravou teprve začínají,
je vhodnější kupovat pouze bioprodukty. Tato zelenina ovoce obsahuje jednak o 40% více antioxidantů, ale i větší množství nezbytných vitamínů a minerálů.
Mléko
- až o 60% více antioxidantů
- přirozený obsah tuku
- lepší chuť (neobsahuje zbytky antibiotik a pesticidů)
- zdravější, více prospěšných látek
Jogurt
- chuťově jemnější a přirozeně sladší
- zdravější (vyrábí se pouze z bio-mléka)
- neobsahuje žádné konzervanty ani umělá barviva
- obsahuje méně tuku
Sýr
- výrazná chuť, nekoupíte tavený (tavicí soli jsou zdraví škodlivé)
Vepřové maso
- chutnější, díky rychlejší látkové výměně (větší pohyb zvířat ve volném výběhu), zvířata nejsou porážena na klasických jatkách, čímž se jim do masa nedostává tolik stresových hormonů
Šunka
- chutnější díky 80 - 90% podílu svaloviny a nižšímu podílu vody, který u běžné šunky činí až 50%
- neobsahuje žádné chemikálie ani barviva
- vyrábí se bez pomoci dusitanů či polyfosfátů
- neobsahuje lepek
- obsahuje 16% čistých svalových bílkovin
Hovězí maso
- chutnější, díky rychlejší látkové výměně a druhu krmení (skot se pase venku i v zimě, zvířata nejsou porážena na klasických jatkách, čímž se jim do masa nedostává tolik stresových hormonů)
- méně nezdravých nasycených tuků obsahuje méně nezdravých nasycených tuků
- více omega 3 nenasycených tuků
- není tuhé, ale naopak velice křehké (pochází z masných plemen a ne z vyřazených kusů na mléko)
Kuře
- není vodnaté
- jiná barva a chuť
Cena kuřete v bio kvalitě se pohybuje kolem 500 Kč za kus, což je pro mnohé domácnosti
nepřijatelné. Pokud chcete lepší kvalitu za nižší cenu, máte možnost zakoupit
farmářské kuře. Tato kuřata vyrůstají ve větších prostorech, za lepších podmínek a jsou
živena jádrovým krmivem.
Vajíčka (na skořápce v obchodech mají kód 0)
- odlišná chuť (oceníte hlavně při uvaření vajíčka naměkko)
Biopotraviny
nejsou dnes jen módní záležitostí, ale patří
ke zdravému životnímu stylu.
Jsou v nich obsaženy ve větší míře vitamíny, minerály a stopové prvky.
Antioxidanty, jež snižují riziko onemocnění rakovinou a srdečními chorobami,
esenciální nenasycené mastné kyseliny (např. kyselina linolová CLA) podporující rozvoj imunitního systému a tím obranyschopnost organismu, snižující riziko výskytu ekzému, ale i rakoviny, aterosklerózy, diabetu a podobně.
Možná budete namítat, že jsou biopotraviny
dosti drahé. Jistě máte pravdu, ale buďte si jisti, že investovat do svého zdraví
se vždy vyplatí!