Tužebník jilmový (Filipendula ulmaria)

Tužebník jilmový je statná vytrvalá, značně vonící bylina z čeledi růžovitých. Výška dosahuje až 150 cm, oddenek je článkovaný, plazivý, lodyha přímá, nahoře větvená, listy lichozpeřené. Kvítky jsou drobné, nažloutle bílé a jsou sestaveny v kuželovitých květenstvích. Bylina kvete v červnu až srpnu, plody jsou měchýřky. Tužebník je rozšířený v Evropě i Asii, u nás se hojně vyskytuje v pobřežních houštinách a na vlhkých loukách.

obrázek ke článku Tužebník jilmový (Filipendula ulmaria)

Užívanou částí je květ nebo kvetoucí nať. Sběr provádíme v červnu - září. Květy se sdrhnou ručně nebo hřebenem a rychle se suší ve stínu. Při umělém sušení nesmí teplota překročit 40°C. Ne příliš dlouhá nať se sbírá v době květu rostliny a suší se stejným způsobem jako květ. Květní droga má svíravě hořkou chuť.

Účinné látky:


  • glykosid gaultherin a spirein
  • flavony
  • silice - kyselinu salicylovou a vonný methylsalicylát

Droga má potopudný, močopudný, protizánětlivý, antirevmatický a hlístopudný účinek a působí na snížení horečky. Celá rostlina má antibakteriální účinky, výluh a tinktury z ní připravené ničí například Staphylococcus aureus a Escherichia coli, původce řady vážných onemocnění. Kořen má do určité míry schopnost ničit původce vzteklinové nákazy.

Užití tužebníku vnitřně při:


  • nachlazení
  • horečnatém onemocnění
  • dně
  • revmatismu
  • nemocech močového měchýře, ledvin
  • vysokém krevním tlaku
  • látkové výměně
  • překyselení žaludku, pálení žáhy a průjmech

Příprava nálevu:


  • 1 čajová lžička květů na šálek vroucí vody.
  • Necháme louhovat cca 15 minut.
  • Čaj pijeme vlažný, a to 2 - 3 šálky denně.

Příprava výluhu:


  • 1 lžičku řezané sušené natě s květem přelijeme ¼ l studené vody.
  • Necháme 10 hodin stát.
  • Přecedíme a pijeme vlažný, 1 šálek denně.
  • Jako potopudný prostředek užíváme výluh teplý.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...
obrázek ke článku Tužebník jilmový (Filipendula ulmaria)


(c) Naše výživa, 2010-2023 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní