Smetanka lékařská (Taraxacum officinale Weber)
Smetanka lékařská (pampeliška obecná) je velmi rozšířená vytrvalá plevelná rostlina z čeledi hvězdicovitých, dorůstající výšky 5 – 40 cm. Kořen je vřetenovitý, mléčnatý, oddenek vícehlavý. Listy tvoří přízemní růžici, jsou podlouhlé, kopinaté, chloupkaté. Ze středu listové růžice vyrůstají lysé, duté stvoly, které jsou zakončené nápadně žlutým květním úborem. Květní úbory jsou tvořeny až z 200 jednotlivých jazykových květů. Plody jsou ochmýřené nažky, s bílým padáčkovitým chmýřím, které je sestavené při dozrání v kouli. Rostlina je ve všech částech prostoupena mléčnicemi a při utržení roní bílou hořkou šťávu (latex), zanechávající na kůži tmavé skvrny. Pampeliška je rozšířena na celé severní polokouli, různé druhy skupiny pampelišky lékařské byly zavlečeny do všech oblastí světa, včetně tropů. U nás roste hojně na lukách, pastvinách, mezích i jako obtížný plevel v zahradách a na polích. Smetanka kvete od jara do června a někdy znovu na podzim.
Užívanou částí této významné léčivky je
kořen (Radix taraxaci), někdy i
list nebo nať s kořenem (Folium taraxaci, Radim taraxaci cum herba).
Léčivé účinky však má
celá pampeliška i s květem. V některých zemích se dokonce pěstuje komerčně.
Pampeliška je také významná
včelařská rostlina. V některých zemích se používá k přípravě bylinkových salátů nebo k výrobě vína.
Kořen se sbírá před rozkvětem rostliny (březen – duben) nebo také v říjnu po odkvětu rostliny. Po rychlém omytí se suší, nejlépe umělým teplem, které nemá překročit 50°C. Droga je na lomu světlá, je
bez pachu a chuť má
slabě nahořklou. Nedostatečně usušený kořen snadno přijímá vlhkost a plesnivý.
Listy se sbírají v květnu – září,
nať s kořenem v březnu – dubnu.
Smetanka lékařská obsahuje:
- inulin
- hořčiny – taraxin, taraxasterin lactopicrin
- tříslovinu
- fytoncidy
- cholin (vit. B11)
- inositol (vit. B8)
- steroly
- aminokyseliny
- pryskyřice
- silice
- kaučuk
- minerální látky - zejména měď, draslík a mangan
V mladých listech je obsaženo značné množství vitaminu C a kyselina křemičitá,
v květech jsou přítomny flavonoidy, karotenoidy, silice aj.
Obsah inulínu je největší na podzim, obsah taraxacinu v červenci a září.
Pozitivní účinky smetanky lékařské:
- posiluje funkci jater – kořen je vhodný při léčbě hepatitidy a žloutenky
- podporuje trávení – stimuluje uvolňování žluče z jater a žlučníku
- je prevencí žlučových kamenů
- posiluje funkci slinivky břišní
- má příznivé účinky na krvetvorbu
- posiluje metabolismus
- působí močopudně - má příznivé účinky při zánětech močových cest a při ledvinových kamenech
- snižuje hladinu krevního cukru – napomáhá při cukrovce
- pomáhá snižovat převahu estrogenů při endometrióze (nejčastější gynekologické onemocnění, může za 30 - 50% problémů s neplodností žen)
- tlumí bolesti prsou při menstruaci
- pomáhá vyvolat menstruaci
- pomáhá při chronické únavě
- zlepšuje poruchy lymfatického systému – otoky lymfatických žláz
- pomáhá při zvětšení sleziny
- působí proti degeneraci kostí a chrupavek
- pomáhá při zácpě a zánětu střev
Pampeliška se obvykle
užívá ve formě odvaru, který se připravuje z jedné čajové lžičky kořenové drogy na 100 ml vody, vaří se asi 1 minutu, pije se 2x - 4x denně po 200 ml.
Lze podávat i
čerstvou šťávu z kořenů, a to 4x denně 1 - 2 čajové lžičky.
V kuchyni lze mladé
listy, které ještě neobsahují mléko, použít jako jarní salát se značným množstvím vitaminu C.
Pražené kořeny lze použít jako náhražku kávy stejně jako kořeny čekanky.
Z
rozkvetlých úborů se připravuje pampeliškové víno nebo pampeliškový med.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...