Zelený čaj - původ, zpracování, obsah, účinky

Zelený čaj má svůj původ v Číně a Japonsku, kde je po století znám nejen pro své osvěžující účinky. V současné době se pěstuje ve více než 30 státech světa. Od černého čaje, který je spíš pochoutkou, neboť mnohým lidem zelený čaj nechutná, se liší tím, že neprochází fermentací. Při zpracování se využívají čerstvě sklizené lístky. Po usušení zpracování končí, barva zůstává, zdraví prospěšné látky (minerální látky a vitamíny) jsou zachovány.

Z pohledu chuti je malinko trpčí, neboť obsahuje více tříslovin. Samotné složení čajových listů je závislé na klimatu, sezóně, způsobu pěstování a na typu a stáří rostlin. Existuje mnoho odrůd čaje, záleží na každém jedinci, který mu nejlépe vyhovuje a nejvíce chutná. Vhodné jsou obchody (čajovny), kde je možné zakoupit malý vzorek od každého druhu a při výběru vám poradí zkušený odborník. Zelený čaj v sáčcích je již drcený, takže nevidíte, co pijete. Neznamená to, že musí být tyto čaje vždy méně kvalitní.

Čajovou směs uchováváme v uzavřené nádobě na chladnějším místě, aby nedošlo k navlhnutí a čaj si uchoval svoji chuť i vůni.

Zelený čaj obsahuje:


  • polyfenoly - tvoří cca třetinu hmotnosti, ovlivňují chuť a barvu čaje
  • bioflavonoidy
  • antioxidanty
  • fluoridy
  • polysacharidy
  • vitamíny - C, E
  • tein
  • hořčík
  • vápník
  • železo
  • fosfor
  • sodík
  • chlor

Pozitivní účinky zeleného čaje:


  • snižuje výskyt ischemické choroby srdeční
  • pomáhá předcházet ateroskleróze, vysokému krevnímu tlaku
  • je silný antioxidant - polyfenoly brání poškození buněk volnými radikály, silnější účinek než u vitamínu C a E
  • působí proti vzniku a růstu zhoubných nádorů - jedná se zejména o rakovinu kůže, plic, žaludku, jícnu, dvanácterníku, slinivky, jater, močového měchýře, prsu a tlustého střeva
  • omezuje srážení krve
  • rozšiřuje cévy
  • snižuje vysokou hladinu krevních tuků a cholesterolu
  • má protizánětlivý účinek - likviduje látky, které jsou produkovány zánětlivými buňkami (např. zánět sliznice dutiny ústní)
  • zvyšuje denní energetický výdej a spotřebu tuků - pomocník při redukci tělesné hmotnosti

Nižší výskyt onkologických nemocí v Japonsku a v Číně je přičítán právě pozitivnímu účinku zeleného čaje, který je v těchto zemích konzumován ve výrazně větším množství než v Evropě.

Bylo také zjištěno, že zelený čaj snižuje u pacientek s nádorem prsu výskyt metastáz do podpažních uzlin a zvyšuje účinky hormonální terapie. Velmi důležité je, že podávání sušeného extraktu zeleného čaje zvýšilo účinnost probíhající chemoterapie.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...
Vyhledávání na webu nasevyziva.cz:



 
domácí lékař Domací lékař - alternativní medicína

léčba, prevence, osvědčené postupy našich předků
 
 
Všechny články v aktuální sekci:


Další články najdete v sekci
Zelený čaj
 

(c) Naše výživa, 2010-2023 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní