Zelený čaj - původ, zpracování, obsah, účinky
Zelený čaj má svůj původ v Číně a Japonsku, kde je po století znám nejen pro své osvěžující účinky. V současné době se pěstuje ve více než 30 státech světa. Od černého čaje, který je spíš pochoutkou, neboť mnohým lidem zelený čaj nechutná, se liší tím, že neprochází fermentací. Při zpracování se využívají čerstvě sklizené lístky. Po usušení zpracování končí, barva zůstává, zdraví prospěšné látky (minerální látky a vitamíny) jsou zachovány.
Z pohledu chuti je malinko
trpčí, neboť obsahuje
více tříslovin. Samotné složení čajových listů je závislé na klimatu, sezóně, způsobu pěstování a na typu a stáří rostlin. Existuje
mnoho odrůd čaje, záleží na každém jedinci, který mu nejlépe vyhovuje a nejvíce chutná. Vhodné jsou obchody (čajovny), kde je možné zakoupit malý vzorek od každého druhu a při výběru vám poradí zkušený odborník. Zelený čaj
v sáčcích je již drcený, takže nevidíte, co pijete. Neznamená to, že musí být tyto čaje vždy méně kvalitní.
Čajovou
směs uchováváme v uzavřené nádobě na chladnějším místě, aby nedošlo k navlhnutí a čaj si uchoval svoji chuť i vůni.
Zelený čaj obsahuje:
- polyfenoly - tvoří cca třetinu hmotnosti, ovlivňují chuť a barvu čaje
- bioflavonoidy
- antioxidanty
- fluoridy
- polysacharidy
- vitamíny - C, E
- tein
- hořčík
- vápník
- železo
- fosfor
- sodík
- chlor
Pozitivní účinky zeleného čaje:
- snižuje výskyt ischemické choroby srdeční
- pomáhá předcházet ateroskleróze, vysokému krevnímu tlaku
- je silný antioxidant - polyfenoly brání poškození buněk volnými radikály, silnější účinek než u vitamínu C a E
- působí proti vzniku a růstu zhoubných nádorů - jedná se zejména o rakovinu kůže, plic, žaludku, jícnu, dvanácterníku, slinivky, jater, močového měchýře, prsu a tlustého střeva
- omezuje srážení krve
- rozšiřuje cévy
- snižuje vysokou hladinu krevních tuků a cholesterolu
- má protizánětlivý účinek - likviduje látky, které jsou produkovány zánětlivými buňkami (např. zánět sliznice dutiny ústní)
- zvyšuje denní energetický výdej a spotřebu tuků - pomocník při redukci tělesné hmotnosti
Nižší výskyt onkologických nemocí v Japonsku a v Číně je přičítán právě pozitivnímu účinku zeleného čaje, který je v těchto zemích konzumován ve výrazně větším množství než v Evropě.
Bylo také zjištěno, že zelený čaj
snižuje u pacientek s nádorem prsu
výskyt metastáz do podpažních uzlin a zvyšuje účinky hormonální terapie. Velmi důležité je, že podávání sušeného extraktu zeleného čaje zvýšilo
účinnost probíhající
chemoterapie.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...