Matcha Tea – japonský zelený čaj
Matcha je tradiční zelený japonský čaj, který se pije téměř studený. Získává se z mladých lístků, které se pomelou na velmi jemný prášek. V nápoji je prášek našlehán na hustou pěnu a konzumuje se celý obsah, čímž jsou účinky Matcha Tea mnohem silnější, než u běžného zeleného čaje, a to až dvacetinásobně. Takto v nápoji zůstává mnohem více prospěšných látek a ne pouze ty, které se dobře louhují. Čaj Matcha je známý především díky velkému množství antioxidantů a svým povzbuzujícím účinkům, pomáhá zlepšit koncentraci, zrychlit metabolismus.
Na jaře se sklízí první vlna listů čajovníku. Tři až čtyři týdny
před sklizní se pole čajovníku
zakryjí sítěmi. Rostlina kompenzuje nedostatek slunečního světla intenzivní produkcí
chlorofylu, která propůjčuje matcha jeho charakteristickou
smaragdovou barvu. Sbírají se jen ty nejmladší a nejzelenější lístky na samém vrcholku rostliny a jsou
trhány většinou ručně. Při výrobě matcha nedochází k fermentaci, nepřidávají se žádná barviva, přísady, ani konzervační látky. Postup se po tisíciletí nezměnil.
Matcha Tea obsahuje hlavně:
- vysoké množství antioxidantů - katechiny a flavonoidy
- chlorofyl
- L-theanin - látka zlepšující koncentraci
- vitamín C
- draslík
- hořčík
Hlavní účinky Matcha Tea:
- nejlepší antioxidant - brání růstu nádorů a podporuje odumírání rakovinotvorných buňek
- podporuje zdraví srdce
- snižuje hladinu špatného cholesterolu
- snižuje hladinu tryglyceridů, které také způsobují ucpávání cév, problémy s krevní a srdeční soustavou
- zvyšuje fyzickou výkonnost
- zrychluje metabolismus, pomáhá spalovat tuky
- chrání játra a ledviny, napomáhá vyplavování toxinů z těla
- zlepšuje funkce mozku, jeho výkon, zvyšuje pozornost a zlepšuje paměť
- snižuje stres a navozuje pocit relaxace
- posiluje imunitní systém
Způsob balení Matcha Tea je zásadní pro jeho
kvalitu. Vzduch a světlo jsou největšími nepřáteli tohoto japonského zeleného čaje. Rychle
snižují jeho kvalitu, barvu, chuť i aroma. Ideální je balit čaj do jednotlivých porcí, kdy sáček dokonale chrání čaj před vzduchem a světlem. Díky tomu je jeho chuť velmi jemná s minimálním náznakem trpkosti, barva
sytě zelená.
Jelikož tento zelený čaj obsahuje
vysoké množství kofeinu, musí se
konzumovat s mírou. Nadměrné pití může způsobit
nespavost, nervozitu či podrážděnost.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...