Komentáře ke článku: Čekanka listová (Cichorium endivia) - čekankové puky

Čekanka listová je dvouletá zelenina, která patří do čeledi hvězdicovité. Jako nová zelenina se objevila v Bruselu již v roce 1846, když si tamní zahradník botanické zahrady všiml, že z kořenů čekanky založených v rašelině, určených k výrobě kávoviny, vyrůstají pevné a chutné puky. Od té doby se šlechtí jako zelenina, dnes již známe řadu odrůd, dokonce i s načervenalými listy. V prvním roce vytváří rostlina řepovitý kořen a listovou růžici. Toho, aby čekanka měla puky, docílíme tzv. rychlením, kdy v zimě zahrnujeme předpěstované kořeny čekanky bez listů malou vrstvičkou půdy a necháme je ve tmě růst po dobu 5 - 8 týdnů při teplotě 14 – 16°C. Nové listy, které vyrostou ve tmě, jsou bílé a nepřevažuje u nich hořká chuť, jak je tomu u listů, které vyrůstají běžným způsobem. Za největšího pěstitele čekankových puků je vedle Belgie považována Francie, u nás se vzhledem k náročnosti čekankové puky, stejně jako chřest, nepěstují. Tato hodnotná zelenina by měla obohatit náš jídelníček hlavně v zimním a předjarním období, kdy je na trhu méně čerstvé zeleniny. Čekankové puky lze koupit ve všech větších supermarketech.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Vložení nového komentáře
Diskuzní příspěvek může vložit pouze registrovaný (registrační formulář) a aktivně přihlášený uživatel (přihlásit se).

(c) Naše výživa, 2010-2019 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní