Hlavní příkrm pro děti od ukončeného 4. až 6. měsíce
Po ukončení výhradně mléčného období (po prvních čtyřech měsících dítěte) začínáme do jídelníčku nekojeného dítěte postupně zavádět nemléčné příkrmy. Jako první je nejvhodnější zeleninový příkrm, později maso-zeleninový, který nahrazuje oběd. U kojeného dítěte zachováme stejný postup, jen s časovým posunem dvou měsíců. Objem hlavního příkrmu postupně zvyšujeme, až jeho množství nahradí celou jednu mléčnou dávku. Například plná dávka zeleniny jednoho příkrmu by se měla v tomto období pohybovat v rozmezí 200 - 250 ml.
Když si dítě zvykne zhruba po 2 - 4 týdnech na zeleninu, začínáme
přidávat důkladně uvařené a velmi jemně nakrájené, nasekané či rozmixované,
libové maso, které je důležité i pro svůj obsah železa. Zpočátku postačí
asi 20g (1 polévková lžíce), toto množství postupně zvyšujeme.
Recepty pro přípravu poledních příkrmů nekojených dětí od ukončeného 4. měsíce a kojených dětí od ukončeného 6. měsíce.
Zeleninový příkrm
Ingredience:
- 150g brokolice
- 100g brambor
- 100 - 150g mrkve
- 80g čerstvého hrášku (může být i mražený), ale jen v případě, že dítě netrpí na nadýmání
- kojenecká voda
- 1 lžíce kvalitního oleje (olivový, slunečnicový)
Postup přípravy:
- Očištěnou a omytou zeleninu nakrájíme na kousky.
- Zalijeme kojeneckou vodou a vaříme do změknutí.
- Do uvařené zeleniny přidáme lžíci oleje a vše rozmixujeme ponorným mixérem.
V případě, že dítě příkrm odmítá, je vhodné pro začátek přidat trochu mateřského či kojeneckého mléka.
Zeleninový příkrm s masem
Ingredience:
- 100g brokolice
- 2 polévkové lžíce rýže
- 1 polévková lžíce čerstvého hrášku (může být i mražený), má-li dítě nadýmání lze nahradit 100g mrkve
- 50g telecího nebo krůtího masa
- kojenecká voda
- 1 lžíce kvalitního oleje (olivový, slunečnicový)
Postup přípravy:
- Omyté maso nakrájíme na drobné kousky a vaříme v kojenecké vodě společně s rýží a lžící oleje.
- Zhruba po 10 minutách přidáme očištěnou a důkladně omytou zeleninu nakrájenou na kousky.
- Vše dovaříme pěkně do měkka.
- Hotovou směs rozmixujeme ponorným mixérem.
V případě, že dítě příkrm odmítá, je vhodné pro začátek přidat trochu mateřského či kojeneckého mléka.
Bramborová kaše
Ingredience pro 1 porci:
- 1 menší brambor
- kojenecká voda
Postup přípravy:
- Brambor okrájíme a uvaříme v kojenecké vodě nebo v páře doměkka.
- Rozmixujeme s trochou mateřského nebo kojeneckého mléka.
Kuře s bramborem a mrkví
Ingredience pro 1 porci:
- 20g vařeného kuřecího masa
- 70g vařené mrkve
- 1 brambor
- kojenecká voda
- 1/2 kávové lžičky olivového oleje
Postup přípravy:
- Brambor okrájíme a uvaříme v kojenecké vodě nebo v páře doměkka.
- Rozmixujeme společně s masem, mrkví a trochou mateřského nebo kojeneckého mléka.
- Nakonec vmícháme olivový olej.
Červená řepa s bramborami
Ingredience:
- 2 menší brambory
- půlka červené řepy
- kojenecká voda
- 1/2 lžičky olivového oleje
Postup přípravy:
- Brambory a červenou řepu okrájíme, omyjeme, pokrájíme na menší kousky.
- Nejprve vložíme do vařící vody řepu, přikryjeme pokličkou a uvaříme do poloměkka.
- Potom přilijeme malé množství vody na doplnění, vložíme brambory a vaříme vše doměkka.
- Brambory společně s řepou dobře rozmačkáme nebo rozmixujeme.
- Přidáme olivový olej, naředíme mateřským nebo umělým kojeneckým mlékem.
Rýžová kaše s kuřecím masem a mrkví
Ingredience:
- 20 - 30 g kuřecích prsíček
- 1 hrst rýže
- 1 mrkev
- petrželová nať
- 1/2 kávové lžičky olivového oleje
- cca 3 dl kojenecké vody
Postup přípravy:
- Kuřecí maso omyjeme, nakrájíme na malé kousky a uvaříme v kojenecké vodě doměkka.
- Mrkev očistíme, omyjeme a vaříme v další nádobě společně s rýží.
- Uvařené maso a mrkev důkladně rozmačkáme, promícháme s olivovým olejem a doředíme vývarem z kuřecího masa.
- Rýži naředíme mateřským nebo kojeneckým mlékem, aby vznikla rýžová kaše.
- Dle pořeby dítěte můžeme celý pokrm rozmixovat.
- Nakonec lehce posypeme nadrobno nasekanou petrželovou natí.
Telecí maso s brokolicí a bramborovou kaší
Ingredience:
- 2 menší brambory
- 50 g telecího masa
- 2 růžičky brokolice
- 3 - 4 dl kojenecké vody
- petrželová nať
- 1/2 kávové lžičky olivového oleje
Postup přípravy:
- Telecí maso umyjeme a vaříme v kojenecké vodě do poloměkka.
- Brambory okrájíme, omyjeme a nakrájíme na malé kousky.
- Do nádoby k masu přidáme rozporcovanou a omytou brokolici a brambory, společně dovaříme doměkka.
- Uvařené maso pokrájíme na kousky a s trochou masového vývaru rozmixujeme.
- Brokolici rozmačkáme vidličkou a zakapeme olivovým olejem.
- Brambory rozmačkáme, naředíme mateřským či kojeneckým mlékem a metlou vyšleháme jemnou bramborovou kaši.
Celý pokrm posypeme jemně nasekanou čerstvou petrželovou natí.
Kuřecí maso s jablky
Ingredience:
- 1 menší brambor
- 20 g kuřecího masa
- 1 jablko
- kousek pórku
- 2 dl kojenecké vody
- 1/2 lžičky olivového oleje
Postup přípravy:
- Kuřecí maso vaříme ve vodě do poloměkka.
- Brambor a jablko oloupeme a společně s pórkem omyjeme.
- Vše nakrájíme na malé kousky, přidáme k masu a vaříme společně doměkka.
- Brambor s jablkem a pórkem rozmačkáme do hladka, přidáme olivový olej. Na pořebnou hustotu naředíme mateřským, či kojeneckým mlékem.
- Maso rozmixujeme s trochou vývaru a smícháme s ostatními surovinami.
Králičí maso s bramborema a falešná svíčková omáčka z dýně Hokkaido
Ingredience:
- 100 g králičího masa
- 1 mrkev
- 1 brambor
- kousek dýně Hokkaido nebo velkoplodé tykve
- kojenecká voda
- 1/2 kávové lžičky olivového oleje
Postup přípravy:
- Králičí maso vaříme v kojenecké vodě do poloměkka.
- Brambor oloupeme, mrkev oškrábeme a po umytí nakrájíme na kostky.
- Dýni umyjeme, špičatým nožem ji rozkrojíme na dvě půlky.
- Kousek dýně odkrojíme, odstraníme semena, okrájíme a dužinu nakrájíme na kostky.
- Kostky bramboru, mrkve a dýně přidáme do hrnce, kde máme do poloměkka uvařené králičí maso.
- Vaříme ještě tak dlouho, až je vše dostatečně měkké.
- Do hotového pokrmu přidáme olivový olej, vše lehce rozmixujeme ve zbylém vývaru.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku