Hlavní příkrm pro děti kolem 8. až 9. měsíce
Jak se bude množství příkrmů postupně zvyšovat, budete i méně často a kratší dobu kojit. Mějte však na paměti, že i v tomto období je mléčná strava důležitou součástí dětské výživy. Maso podáváme ze začátku pouze 1x týdně, další týden 2x týdně, až se dostaneme k frekvenci podávání 4 - 6x za týden. Maso kupujte pouze chlazené, vhodné je krůtí, kuřecí, králičí, telecí, jehněčí, kachní, husí. Ve dnech, kdy dítěti maso nepodáváte, můžete do jídelníčku zařadit natvrdo uvařený vaječný žloutek (zpočátku postačí ½).
Do konce 2. roku života dítěte by bylo ideální podávat pouze
kupované příkrmy ve skle, kde je hladina dusičnanů v zelenině přísně sledována. Z finančních důvodů však toto řešení není vždy možné.
K doma vyráběným příkrmům je nejideálnější
bio zelenina, která může být i mražená. V případě použití zeleniny, která
nemá bio kvalitu, dbejte především na to, aby byla čerstvá a plody nebyly příliš velké.
Typy pro přípravu poledních příkrmů
Bramborová polévka s vaječným žloutkem
Ingredience:
- 1 střední brambor
- 1 mrkev
- 2 kolečka petržele
- 200 ml vody
- 1/2 lžičky olivového oleje
- 1 vařený žloutek
Postup přípravy:
- Brambor a zeleninu očistíme, okrájíme a důkladně omyjeme.
- Pokrájíme na malé kousky a vaříme vše dohromady v páře nebo v kojenecké vodě doměkka.
- Uvařenou směs rozmixuje a přidáme olivový olej.
- Do hotové polévky prsty rozmělníme uvařený žloutek.
Zeleninová polévka s rýží a mraženým hráškem
Ingredience:
- 1 polévková lžíce rýže
- 1 malá mrkev
- 1 růžička brokolice
- 1 polévková lžíce mraženého hrášku
- kojenecká voda
- půl lžičky panenského olivového oleje
Postup přípravy:
- Zeleninu očistíme, okrájíme, důkladně ji omyjeme. a pokrájíme na malé kousky.
- Rýži promyjeme v horké vodě, až je voda čirá.
- Všechny suroviny, včetně mraženého hrášku, vaříme v kojenecké vodě až do měkka.
- Po uvaření slijeme přebytečnou vodu do připravené nádoby. Později ji můžeme částečně využít k doředění polévky.
- Přidáme olej a důkladně vše namačkáme a promícháme.
- V případě potřeby ještě doředíme zeleninovým vývarem nebo mateřským či kojeneckým mlékem.
Kuřecí maso s rýží a červenou řepou
Ingredience:
- 50 g kuřecího masa bez kůže
- 60g červené řepy
- 40g rýže
- kojenecká voda
- 1 lžíce olivového oleje
Postup přípravy:
- Červenou řepu nastrouháme na nudličky a vaříme v kojenecké vodě do měkka.
- Kuřecí maso omyjeme, nakrájíme na malé kousky a krátce osmahneme na oleji.
- Přidáme propranou rýži, vše zalijeme vodou a dusíme zhruba 20 minut doměkka.
- Nakonec vmícháme uvařenou červenou řepu a dle potřeby doředíme mateřským či kojeneckým mlékem
Zeleninový příkrm se žloutkem
Ingredience:
- 1 větší brambor
- 1 mrkev
- 1 růžička brokolice
- 1/2 vařeného vaječného žloutku
- 1/2 kávové lžičky olivového oleje
- kojenecká voda
Postup přípravy:
- Brambor a zeleninu očistíme, okrájíme a umyjeme.
- Pokrájíme ji na malé kousky a nejlépe v páře nebo kojenecké vodě vaříme doměkka.
- Z vajíčka, které jsme vařili po dobu 10 minut vyjmeme část žloutku.
- Uvařené suroviny důkladně rozmačkáme, vmícháme 1/2 vaječného žloutku a půl lžičky oleje.
- Na potřebnou hustotu dořeďujeme mateřským nebo kojeneckým mlékem.
Kuřecí maso se zeleninou a pohankou
Ingredience:
- 60 g kuřecího masa bez kůže
- 1 mrkev
- 1 lžíce čerstvého nebo mraženého hrášku
- kousek pórku
- 1 polévková lžíce instantních jáhlových nebo pohankových vloček
- 1 kávová lžička olivového oleje
- kojenecká voda
Postup přípravy:
- Kuřecí maso omyjeme a ve vodě uvaříme doměkka.
- Zeleninu očistíme, okrájíme a dobře omyjeme.
- Uvařené maso vyjmeme z nádoby a do kuřecího vývaru dáme vařit najemno nakrájenou mrkev s pórkem, přidáme i hrášek.
- Když je zelenina uvařená do měkka, přimícháme k ní pohankové nebo jáhlové vločky a necháme ve vývaru nabobtnat.
- Maso pokrájíme na malé kousky a přidáme do směsi povařené zeleniny a vloček.
- Přilijeme olej a vše důkladně promícháme, případně ještě doředíme mateřským či kojeneckým mlékem a vidličkou promačkáme.
Pohanková kaše s banánem
Ingredience:
- 3 polévkové lžíce instantních pohankových vloček
- 250 ml kojenecké vody
- 3 polévkové lžíce bílého jogurtu (nesmí být nízkotučný)
- 1 zralý banán
Postup přípravy:
- Instantní pohankové vločky přelijeme vařící vodou a necháme řádně nabobtnat.
- Do vloček vmícháme bílý jogurt a najemno rozmačkaný banán.
Pyré z krůtího masa s bramborem a mrkví
Ingredience pro 2 porce:
- 200g krůtího masa
- 1 středně velká brambora
- 1 středně velká mrkev
- kojenecká voda
- 1 lžička olivového oleje
Postup přípravy:
- Krůtí maso omyjeme, nakrájíme na malé kousky a dáme do hrnce.
- Bramboru okrájíme, mrkev očistíme a vše omyjeme. Nakrájíme na menší kousky a vložíme do hrnce s krůtím masem.
- Přidáme potřebné množství kojenecké vody a vše společně vaříme do měkka.
- Hotový pokrm doředíme kojeneckou vodou nebo mateřským mlékem a pomocí tyčového mixéru rozmixujeme do jemného pyré nebo vidličkou důkladně rozmačkáme.
- Přidáme olivový olej.
- Zbylý pokrm uchováme v lednici do druhého dne nebo zamrazíme.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku