Přepuštěné máslo - ghí

Název ghí pochází z indické medicíny, která považuje přepuštěné máslo za jednu ze základních potravin pro zdraví, dobrou kondici, zdravý vzhled, duševní rovnováhu a dobré trávení. Již naše prababičky věděly, že přepuštěné máslo vydrží několik měsíců a snese vysokou teplotu při vaření. Během procesu jeho přípravy se odstraní mléčná bílkovina a další látky, které způsobují alergii nebo intoleranci mléka. Přepuštěné máslo se dá koupit, ale můžete si ho připravit i doma.

Ghí posiluje organismus, podporuje lepší vstřebávání živin, zlepšuje činnost mozku a prodlužuje život. Podporuje lepší vstřebávání živin. Přisuzují se mu také protirakovinné schopnosti.

Energii z mastných kyselin se středně dlouhým řetězcem může tělo využít pro spalování jiných tuků, což pomáhá při snižování váhy. I přes pozitivní vliv se jedná o nasycený tuk, takže s konzumací ghí to není vhodné přehánět.

I po přepuštění si zachovává ghí vitamíny A, E a minerály jako draslík, hořčík, železo a kromě toho dodá jídlu příjemnou vůni i chuť.

Vlastnosti přepuštěného másla:


  • chutná jako máslo
  • voní jako máslo
  • nepřepaluje se, čímž nevznikají zdravotně rizikové látky
  • neobsahuje mléčnou bílkovinu, mohou ho používat i lidé s alergií na laktózu
  • vydrží až rok, na rozdíl od másla nežlukne

Ghí je nepostradatelnou výživou pro plíce, srdce a kůži. V ájurvédské medicíně je považováno za elixír života, je základem všech ajurvédských léků na kožní choroby. Pomáhá léčit suchou nebo popálenou kůži a rty.

Pozitivní vliv ghí na lidské tělo:


  • posiluje látkovou výměnu a imunitu
  • chrání buňky před volnými radikály
  • aktivuje zažívací procesy, pomáhá zlepšit přijímání potravy
  • podporuje činnost žaludku a tvorbu žlučových kyselin, upravuje kyselé prostředí
  • posiluje mozek a nervovou soustavu, léčí nervová onemocnění
  • zlepšuje paměť
  • podporuje činnost tkání
  • zvyšuje flexibilitu - adaptabilitu těla
  • snižuje hladinu cholesterolu
  • napomáhá očistě organismu - váže toxiny v těle, které jsou rozpustné v tuku a pomáhá je vyloučit z těla
  • má pozitivní účinky na potenci a reprodukční schopnosti mužů i žen

Díky omlazujícím a regeneračním účinkům se ghí používá i při výrobě domácí kosmetiky. Mast z ghí doplněna o levanduli je ideální pleťová maska, hojivé účinky mastných látek ocení sportovci k ošetření poraněné či poškrábané kůže.

V kuchyni můžeme ghí využít prakticky všude, kde je potřeba tuk (při vaření, dušení, restování), je možné ho použít i při pečení pečiva. Skvěle se pojí s kořením a bylinami.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...
Vyhledávání na webu nasevyziva.cz:



 
domácí lékař Domací lékař - alternativní medicína

léčba, prevence, osvědčené postupy našich předků
 
 
Všechny články v aktuální sekci:


Další články najdete v sekci
Tuky a oleje nejen v kuchyni
 

(c) Naše výživa, 2010-2023 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní