Rozinky se
liší podle odrůdy vinné révy. Rozinky zvané
sultánky jsou získávány sušením velkých
žlutozelených hroznů a vynikají plností chuti a měkkostí. Nepřirozeně zlaté barvy rozinek je často docíleno pomocí
oxidu siřičitého, proto by se rozinky, stejně jako i jiné sušené ovoce, měly před konzumací oprat ve vodě. Oxid siřičitý je potenciálním alergenem a ve vysokých dávkách může působit dokonce
toxicky.
Nenechte se ovšem
zmást vzhledem nesířených rozinek, které jsou do určité míry nevzhlednější, než sířené. Dávejte
přednost spíše rozinkám z
červených a fialových odrůd, před tzv. zlatými rozinkami, a to vzhledem k obsahu unikátních antioxidantů.
Za
nejkvalitnější jsou považovány rozinky, které se pěstují ve slunné
Kalifornii.
Hrozny bez jadérek se zde nechávají hodně dozrát, aby obsahovaly co nejvíce cukru, a po sklizni se suší přímo na slunci. Sušení končí při snížení obsahu vody asi na šestnácti procentech. Před balením se ještě propírají. Tyto rozinky
neobsahují žádné konzervační nebo chemické látky ani jiné příměsi. Po několik měsíců
vydrží bez újmy na barvě či chuti a mohou být bez jakýchkoli dalších úprav použity do všech potravinářských výrobků.
I u rozinek platí, že
kvalita odpovídá ceně. Příliš levné rozinky mohou být zkrystalizované a budou obsahovat velké množství stopek, zrníček. Dražší budou rozhodně kvalitnější. Co se týče
skladování, je potřeba rozinky po otevření sáčku uchovávat ve vzduchotěsném obalu v temnu, nejlépe v ledničce. Takto vydrží i celý rok.
Při nákupu
vybíráme rozinky v průhledném obalu, naší pozornosti by neměla uniknout záruční doba. Sušené ovoce nesmí být přesušené a lámavé.
Rozinky obsahují:
- jednoduché cukry fruktózu a glukózu - vhodné při poklesu energie
- vlákninu
- malé množství bílkoviny
- tuky
- antioxidanty (katechin, quercetin, resveratrol)
- vitamin A
- vitamíny B1, B2
- vitamin C
- vitamin E
- vápník
- draslík
- železo
Tím, že rozinky obsahují velké množství cukru (60%), může se stát, že časem začne cukr v rozinkách
krystalizovat a plody ztvrdnou. Jednoduchou pomocí je
namočit tyto rozinky do alkoholu nebo horké vody, kde se cukr rozpustí.
Dříve se rozinky
nedoporučovaly jíst samotné, neboť se dentisté domnívali, že sladká chuť v kombinaci s lepkavostí rozinek způsobuje zubní kazy a nemoci dásní. Poslední výzkumy však
dokazují, že vazkost potravin nemá na destruktivní procesy v ústech v podstatě žádný vliv a navíc právě v rozinkách se nachází látky, které se podílejí na
ničení škodlivých bakterií. Tyto látky brzdí množení streptokoků, jež stojí v pozadí vzniku zubního kazu. Pokud tedy děti mají chuť na sladké, jsou rozinky vhodnou alternativou.
Proč je vhodné konzumovat rozinky:
- odstraňují toxické látky z těla
- jsou účinné v boji proti infekcím
- představují rychlý zdroj energie
- jsou přírodním zdrojem minerálů, vitamínů, vlákniny a dalších látek nezbytných pro lidský organismus
- mají pozitivní vliv na kosti, klouby a zuby
- pomáhají při anémii
- mají pozitivní vliv na trávení
- pomáhají při zácpě
V kuchyni patří rozinky přímo neodmyslitelně do
sladkého pečiva, báječně se doplňují s ostatním kandovaným ovocem např. v müsli. Doplňují energii ztracenou při sportovním výkonu, jsou vhodnou
přísadou do sladkého tvarohu a jogurtu.