Jak nejlépe uchovat česnek
Česnek nikdy nenechávejte doma ve spíži, kde brzy vyschne nebo změkne. Nejlépe je celému, neoloupanému česneku ve sklepě, kde je sucho, temno a chladno. Přesto i tam ho musíme často kontrolovat, zda se neobjevila plíseň. Oloupaný česnek můžeme zmrazit, sušit nebo zpracovat na česnekovou sůl.
Pro ty, jež sklep nemají, přinášíme několik typů, jak lze česnek uchovat, aby nám nevyschnul nebo nezačal klíčit:
- Stroužky česneku oloupeme, rozmačkáme a smícháme se solí v poměru 2:1, tj. na 1 kg česneku přidáme 0,5 kg soli. Dobře promícháme a uložíme buď v dobře těsnící sklenici v chladničce, nebo můžeme i v malých sáčcích či podobně jako kostky ledu zamrazit.
- Stroužky česneku oloupeme a dáme do mikrotenového sáčku zamrazit.
- Stroužky česneku oloupeme, vložíme do sklenice a zalijeme až po okraj olejem. Uchováváme v chladu a temnu, nejlépe v lednici.
- Stroužky česneku nezbavíme slupky, nýbrž je ve slupce vrstvíme do sklenice, prokládáme solí. Sklenici uzavřeme a uložíme v chladu a temnu, nejlépe v lednici.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...