Růžové víno (vin rosé) - zpracování hroznů

Jedná se o velmi starou variantu vína, známou již za časů antiky, která se v posledních letech opět vrací na výsluní zájmu milovníků vín. I když především v oblastech mimo EU se „růžové“ víno často vyrábí mícháním bílého a červeného vína, o skutečně růžovém vínu hovoříme jen tehdy, je-li vyrobeno z hroznů modrých odrůd, cestou krátkého naležení hroznů. Pouze tato metoda je správná a pouze tento způsob výroby je díky aktivitám francouzských vinařů v rámci Evropské unie povolen.

Na růžové víno se zpracovávají hrozny:


  • modré - růžová vína sytých barev
  • načervenalé (odrůda Grenache Gris) - růžová vína lehkých odstínů, tzv. gris

Zpracování růžového vína


Pouze slupka odrůd modrých hroznů obsahuje barevný pigment, dužnina je bezbarvá. Barva rosé a velká většina jeho charakteru jsou určeny délkou a podmínkami kontaktu slupek s dužninou. V tom tkví pravé tajemství luhování. Tato delikátní etapa přípravy rosé se děje v lisu nebo v sudu. Příprava vyžaduje velkou zručnost, neboť musí být rychlá, trvá jen několik hodin (12 - 48 hodin).


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...
Vyhledávání na webu nasevyziva.cz:



 
domácí lékař Domací lékař - alternativní medicína

léčba, prevence, osvědčené postupy našich předků
 
 
Všechny články v aktuální sekci:


Další články najdete v sekci
Růžová vína
 

(c) Naše výživa, 2010-2023 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní