Šťáva z černého rybízu nejen proti stresu a únavě

Plody černého rybízu užíváme přednostně čerstvé, případně z nich lisujeme šťávu, která se dá dobře konzervovat.

obrázek ke článku Šťáva z černého rybízu nejen proti stresu a únavě

Šťáva z černého rybízu je jedním z nejbohatších zdrojů vitamínu C a E. Prospívá tělu, působí proti únavě a proti stresu, vhodná je při rekonvalescenci po těžkých chorobách jako podpora imunity organismu.

K výrobě šťávy se používají hlavně plody, lze však přidat i listy, chuť šťávy závisí na odrůdě ovoce.

Působí močopudně a potopudně, proti hnilobě, proti artritidě (antirevmatikum), průjmu, posiluje žaludek. Díky obsaženým antioxidantům je prevencí proti demenci a stárnutí buněk, tkání, orgánů a organizmu. Komplex flavonoidů má ochranný vliv na buňky, orgány, cévy.

Listy můžeme používat i samostatně formou nálevu nebo odvaru, stačí povařit 2 minuty. Na nálev lze použít i sušené plody, které se rozdrtí a zalijí vodou.

Ingredience na domácí výrobu šťávy z černého rybízu:


  • 2,5 kg černého rybízu
  • 2 l vody
  • na 1 l šťávy 1/2 kg krystalového cukru, nejlépe želírovacího
  • 2 lžičky kyseliny citronové

Postup přípravy:


  • Bobulky černého rybízu propláchneme, obereme ze stopek a necháme okapat.
  • Přidáme vodu a vaříme cca 20 minut.
  • Přecedíme přes plátno, přidáme do šťávy cukr, kyselinu citronovou a vaříme dalších cca 20 minut.
  • Horkou šťávu slijeme do vyvařených horkých lahví.
  • Skladujeme dobře uzavřené, uložené v chladnu.
  • Načatou láhev uchováváme v ledničce!


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...

(c) Naše výživa, 2010-2019 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní