Forma zpracování a podávání léčivých rostlin
Rostlinné části se mohou užívat buď čerstvé neupravené, nebo zpracované jako drogy a upravené. Upravují se vylisováním nebo vyluhováním šťávy z čerstvých rostlin, či rozmělňováním drog pro využití v prášku nebo pro výrobu tablet, kterou se zabývá průmysl léčiv. U silně účinných látek jsou výhodnou formou pilulky. Přestože se čerstvá šťáva považuje za nejúčinnější, používají se léčivé rostliny ve velké míře jako sušené drogy, což je nejstarší osvědčený způsob konzervace rostlin.
Fomy zpracování rostlinných drog farmaceutickým průmyslem:
- Tinktury – výluhy připravované extrakcí lihem nebo acetonem a vodou (tinktura pelyňková, heřmánková, kozlíková, arniková, ..).
- Extrakty – zahuštěné výtažky z rostlin, popřípadě z drog. Podle stupně zahuštění jsou tekuté (heřmánek, mateřídouška, ..), husté a suché (lékořice, …).
- Sirupy – koncentrované roztoky cukru ve vodě, v ovocných šťávách nebo ve výluzích z drog. Někdy se využívají jako příchuť hořkého léčiva (sirup malinový, mateřídouškový, proskurníkový,..).
- Aromatické vody – vodné nebo lihové roztoky rostlinných silic (mátová, fenyklová,.).
- Léčivá vína – rostlinné výtažky získané vyluhováním vínem.
Aby výroba léčiv nebyla závislá na proměnlivé kvalitě a rozdílném obsahu účinných látek přírodních surovin, snaží se farmaceutický průmysl připravit podle přírodních zdrojů i
umělé látky.
V domácnostech patří mezi nejvíce užívanou formu využití bylin:
- Macerát – výluh drogy zastudena. Připravuje se tehdy, pokud se přítomné látky v rostlině varem rozkládají. Drogy se přelijí šálkem studené vody a ponechají 3 – 12 hodin (někdy i několik dnů) stát za občasného zamíchání při pokojové teplotě 15 – 20 °C. Tímto způsobem se připravují maceráty z drog obsahujících sliz a škrob (kořen ibišku, lněné semeno, kořen kozlíku,..).
- Nálev – za tepla získaný výluh rostlin. Droga se přelije vroucí vodou, nádoba se přikryje, aby neunikaly vonné silice. Po 15 minutách se nálev scedí. Takto se připravuje nálev ze siličných drog (máta, hluchavka, meduňka, šalvěj, anýz, fenykl, kmín, zeměžluč, heřmánek, pelyněk, lipový květ,.).
- Odvar – vodný výluh drog získaný ve varu. Rostlinné části se přidají do chladné vody a v přikryté nádobě se zahřejí na 10 – 15 minut do varu. Hotový čaj se nechá ještě čtvrt hodiny stát a poté se zcedí. Tímto způsobem se připravují nápoje z tvrdých rostlinných částí, pokud neobsahují větší množství silice (kořeny, kůra,).
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...