Jak pěstovat hlávkové a listové saláty

Salát je jednoletá rostlina, pěstuje se jako hlávková a listová forma. Vyžaduje dobře propustnou půdu s dostatkem dobře dostupných živin. Půdy by měly být lehčí, dobře propracované. Záhony určené pro pěstování salátů je nutné dobře připravit. Při hnojení je důležité dávat pozor na přehnojení dusíkem. V listech se pak hromadí nebezpečné dusičnany. Záhony nehnojíme chlévskou mrvou!

obrázek ke článku Jak pěstovat hlávkové a listové saláty

Nedostatek živin, hniloba, plísně, škůdci


  • Bakteriální hniloba salátu se projevuje zpočátku ostře ohraničenými, tmavé černajícími skvrnami. Nejprve jsou napadány spodní listy, které jsou na zemi.
  • Nedostatek vápníku je příčinou okrajové nekrózy listů, které postupně hnědnou a následně odumírají. Takto poškozeny bývají nejčastěji vnější listy, ale mohou to být i listy skryté uvnitř vytvořených hlávek. Ošetřujeme doporučenými chemickým přípravkem a provedeme dezinfekci půdy.
  • Plíseň salátová se projevuje zejména na starších listech, kde vznikají světle zelené až žlutozelené skvrny různých velikostí. Skvrny se postupně zvětšují, zasychají a nekrotizují. Ošetřujeme vhodným chemickým přípravkem.
  • Plíseň šedá.
  • Škůdci - rostliny mohou ožírat plži, mohou být napadeny mšicemi.

Pokud salát ošetřujeme přípravky proti houbovým chorobám, je důležité dodržovat ochranou lhůtu před konzumací.

Známe několik druhů salátů:


  • římský - připomíná pekingské zelí
  • polořímský
  • hlávkový máslový
  • listový
  • ledový - křehké listy, výborná chuť, připomíná zelí, je označován za nejchutnější

Dle doby výsadby a způsobu pěstování dělíme salát na:


  • ranný
  • letní
  • podzimní
  • skleníkový
  • venkovní, atd.

Pokud chcete salát vysít brzy zjara, měli byste jej chránit před přízemními mrazíky foliovnikem nebo netkanou textilií. Listový, hlávkový i římský salát salát sklízíme celý, a to jakmile vyroste do požadované velikosti.

Předpokládaná sklizeň salátů:


  • listový salát - 7 týdnů od zasetí
  • hlávkový salát - po 10 až 11 týdnech od zajetí
  • římský salát - po 11 až 12 týdnech od zasetí


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...

(c) Naše výživa, 2010-2023 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní