Komentáře ke článku: Černý rybíz (Ribes nigrum L.)

Černý rybíz (lidově i meruzalka černá) je nepříjemně páchnoucí ovocný keř, který rodí malé jedlé bobule, s významně vysokým obsahem vitaminu C. Dorůstá do výšky 1 – 1,5 m, je klasifikován v rodu Ribes (rybíz) a řazen do čeledi angreštovité (Crossulariaceae). Má světlé, později červenohnědé a chlupaté větvičky. Listy jsou tří až pětilaločné, řapíkaté a na okrajích pilovité. Rub listů, řapíky a květní kalichy jsou posety žlutými žlázkami. Květy jsou žlutozelené a zvonkovité a jsou uspořádány v hroznech. Kvete od dubna do května. Plodem je černá bobule, nazývaná rybíz. Charakteristickou vůni (výrazné aroma) dávají bobulím a listům černého rybízu některé složky, hlavně éterické silice. Černý rybíz se vyskytuje i divoce, ale léčivou surovinu získáváme z keřů pěstovaných na zahradách a na plantážích.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Vložení nového komentáře
Diskuzní příspěvek může vložit pouze registrovaný (registrační formulář) a aktivně přihlášený uživatel (přihlásit se).

(c) Naše výživa, 2010-2023 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní