Těstoviny Farfalle - mašličky
Farfalle jsou italské těstoviny malé velikosti ve tvaru motýlků (mašliček) z tvrdé pšenice. Název je odvozen od italského slova Farfalla (motýl). Vznik těchto těstovin se datuje až do roku 1500 do Lombardie a Emilie-Romagna v severní Itálii. Farfalle mají vroubkované či zvlněné okraje, uprostřed jsou stisknuté, čímž připomínají motýlky nebo mašličky. Vyrábějí se v několika velikostech, větší farfalle jsou známé jako farfallone, miniaturní verze pod názvem farfalline.
Větší mašličky se používají jako přílohová těstovina, jsou vhodné pro smetanové a rajské omáčky, ale i do salátu.
Menší tvary se hodí jako polévková zavářka.
Farfalle s omáčkou z brokolice a Nivy
Ingredience:
- 1 balení těstovin farfalle
- olivový olej
- 2 menší cibule
- 6 stroužků česneku
- 200 g brokolice
- 100 g sýru typu Niva
- 1 smetana na šlehání
- hotová světlá jíška
- muškátový oříšek nebo květ
- pepř
- zelená petrželka
- kousek uzeniny (např. šunka od kosti), není nutné
Postup přípravy:
- Cibuli a česnek oloupeme a společně s uzeninou nakrájíme najemno.
- Brokolici omyjeme a růžičky bez košťálu nakrájíme.
- Na olivovém oleji necháme na pánvi zesklovatět nejprve cibuli, dále přidáme česnek, uzeninu a brokolici.
- Chvíli restujeme a následně podlijeme malým množstvím vody.
- Přidáme nastrouhanou Nivu a smetanu (šlehačku), krátce povaříme.
- Aby omáčka nebyla řídká, můžeme ji zahustit trochou instantní jíšky.
- Okořeníme muškátem, pepřem a zelenou petrželkou.
- Těstoviny uvaříme dle doporučení výrobce a můžeme servírovat.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...