Úprava račího masa
Z raků se konzumuje pouze maso z klepítek a ocásků. Tepelně se upravují živí raci, které je před vařením nutné nejprve dobře očistit ve studené vodě pomocí kartáčku. Račí maso se používá k přípravě ragú, rizot nebo jako ozdoba některých rybích pokrmů.
Těsně před tepelnou úpravou odstraníme z raků střívko, což lze provést dvěma způsoby:
- V levé ruce držíme raka, ukazováčkem a palcem pravé ruky pak uchopíme střední ocasní ploutev, s níž nejdříve škubneme napravo a pak nalevo. Takto uvolněné střívko tahem za ploutev z těla raka vytáhneme.
- Střívko, které končí pod střední ocasní ploutví, uchopíme špičkou nože a rychle vyškubneme. Přetrhneme-li však střívko, musíme zbytek dodatečně odstranit po uvaření raka.
Postup tepelné úpravy račího masa:
- Po odstranění střívek vhodíme raky ihned do prudce vařící vody a podržíme je na chvilku vařečkou pod vodou, abychom je co nejdříve usmrtili.
- Nádobu přiklopíme poklicí a raky vaříme cca 10 – 15 minut.
- Oproti rakům podřadné jakosti, kteří zčervenají nestejnoměrně a méně výrazně, zčervenají raci první jakosti při vaření stejnoměrně.
- V případě, že upravujeme raky na studeno, necháme je ve vývaru vychladnout.
- Chceme-li použít vývar z raků pro přípravu polévky, povaříme raky nejprve v jedné vodě, kterou cca po 4 minutách vaření slijeme a pak na raky nalijeme novou vařící vodu.
- Vodu ochutíme a raky dovaříme. Výměnou vody se odstraní nežádoucí bahnitá příchuť raků, která se následně nepřenáší na chuť vývaru.
Konzumace uvařeného raka:
- Před konzumací zlomíme rukou uvařeného raka v půli.
- Vidličkou vyjmeme maso z ocasového krunýře vyjmeme a podélně je rozkrojíme.
- Pokud v něm zůstala ještě část střívka, odstraníme je naříznutím masa z ocásku zespoda.
- Klepítka ukroutíme, nožem na raky je nalomíme a maso z klepítek vyloupneme vidličkou.
- Ze zbývajícího račího trupu odkroutíme nožky, vnitřek trupu dobře očistíme a vymyjeme, vytřeme citrónem a používáme ke zdobení studených nebo teplých mís. Dbáme, abychom při tom nepoškodili tykadla, která jsou pěknou ozdobou.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...