Černá čočka Beluga
Čočka Beluga patří mezi oblíbené odrůdy čočky. Její název odkazuje na podobu s luxusním kaviárem beluga, proto se jí přezdívá „čočkový kaviár“. Je zajímavá pro svou černou barvu, drobné zrno a jemnou oříškovou chuť. Za černou barvu mohou podobné pigmenty, jaké jsou třeba v ostružinách nebo borůvkách. Beluga představuje ideální potravu nejen pro sportovce.
Černá čočka
nenadýmá, je bezlepková, při vaření
nepění, nemusí se namáčet. Má vysoký obsah
rostlinných bílkovin, což ji činí ideální volbou pro
vegetariány a vegany. S přibližně 25 gramy bílkovin na 100 gramů přispívá k budování svalové hmoty a pocitu
sytosti. Je také efektivní v boji se
zácpou a její dostatečná konzumace pomáhá
předcházet kardiovaskulárním onemocněním.
Černá čočka obsahuje:
- bílkoviny - důležité pro růst a obnovu organismu
- vlákninu - podporuje trávení, reguluje hladinu cukru v krvi, snižuje cholesterol
- anthocyaniny - antioxidanty, které chrání buňky před volnými radikály a hrají roli v prevenci kardiovaskulárních onemocnění a některých druhů rakoviny a před stárnutím obecně
- vitamíny skupiny B
- hořčík
- železo
- aminokyseliny - isoleucin a lysin
Příprava této čočky je velice
snadná. Stačí ji propláchnout, zalít studenou vodou, přivézt k varu a pod pokličkou vařit do změknutí, přibližně
25-30 minut. Během vaření si zachovává pevnou strukturu,
nerozvaří se, takže se hodí nejen do teplých pokrmů, ale i do salátů, pomazánek nebo jako samostatná
příloha. Při vaření čočky lze přidat do vody tymián nebo rozmarýn, bobkový list, kurkumu, majoránku nebo mátu, aby bylinky provoněly chuť. Uvařenou černou čočku
dochutíme podle svého.
Jelikož čočka obecně
obsahuje puriny, může její
nadměrná konzumace vést k zvýšené akumulaci
kyseliny močové v organismu.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...