Skořápky z vajec, přírodní zdroj minerálů a stopových prvků
Vaječné skořápky bychom neměli vyhazovat, neboť jsou výborným doplňkem stravy. Obsahují látky nezbytné pro činnost nervové soustavy, stavbu kostí a zubů.
Skořápky ptačích vajec obsahují:
- uhličitan vápenatý
- uhličitan hořečnatý
- kysličník křemičitý
- kysličník hlinitý
- kysličník fosforečný
- stopové prvky – jód, železo, měď, zinek, kobalt, mangan, fosfor
Domácí výroba prášku z vaječných skořápek
- Nejvhodnější jsou skořápky z vajec z domácí produkce nebo biochovu.
- Odstraňte nečistoty, razítka, skořápky důkladně omyjte.
- Abyste skořápky zbavili bakterií, narovnejte je na plech, vložte do trouby a pražte cca 15 minut při teplotě minimálně 200 °C. Skořápky zároveň i zkřehnou a půjdou lépe umlít.
- Skořápky nasypte do mlýnku, mixéru nebo hmoždíře a rozemelte. Drť ještě přesypte přes jemné sítko.
- Vzniklý bílo-hnědý prášek nasypte do dobře uzavíratelné nádoby.
- Prášek užíváme 3x denně na špičku nože. Můžeme přidávat i do jídla, avšak pozor na potraviny, které obsahují tuk. S tukem by mohly minerály z prášku vytvořit nestravitelná vápenatá mýdla.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...