S kostivalem lékařským nejen na bolavé klouby

Kořen a listy kostivalu lékařského mají v lidovém léčitelství široké uplatnění. Z kořene se připravuje tinktura, která pomáhá zvláště při revmatismu, pohmožděninách, výronech, zlomeninách a ostatních otocích kloubů, nebo teplý kašovitý obklad, který přináší úlevu při bércových vředech. Z kořene je možné připravit i čaj (užívat opatrně, jen s mírou), který se používá vnitřně při bronchitidě, kašli, zánětu pohrudnice, či poruchách zažívacích orgánů, dvanácterníkových vředech, průjmu a onemocnění ledvin. Listy kostivalu jsou vhodné na obklady nebo celkovou koupel při revmatických bolestech, dně, bolestech kloubů, či poruchách prokrvení. Kostivalový prášek a mast lze dnes již dostat v mnohých lékárnách.

obrázek ke článku S kostivalem lékařským nejen na bolavé klouby

Tinktura z kostivalu:


  • Kořeny kostivalu umyjeme, očistíme kartáčem.
  • Nakrájíme nadrobno, můžeme i nastrouhat.
  • Připravenou láhev naplníme kořeny až po hrdlo.
  • Zalijeme pálenkou, vše musí být důkladně ponořeno.
  • Postavíme na 2 – 3 týdny na slunce, kde necháme louhovat.
  • Přecedíme a nalijeme do skleniček s uzávěrem.

Tinktura z kostivalu v sobě skrývá obdivuhodnou moc. Pomáhá proti revmatismu, otokům kloubů, bolestem páteře, ... Obklady z tinktury je možné s úspěchem použít při vnějších i vnitřních ranách, při poraněních všeho druhu (pohmožděninách, výronech krve a zlomeninách).

Kostivalové kašovité obklady:


  • Usušené kořeny pomeleme na moučku.
  • Smícháme na kaši v šálku vřelé vody, do které jsme přidali několik kapek jedlého oleje.
  • Teplou kašičku naneseme na plátěný hadřík, přiložíme na nemocné místo a zabalíme.

Teplé obklady z kaše pomáhají při bércových vředech, při revmatickém zduření svalů, bolestech šíje, nádorech, bolestivých pahýlech po amputaci a při zánětu okostice (onemocnění obalu kosti).

Mast z kostivalu (léčba ran u lidí i zvířat, prevence proti hnisavým komplikacím)


Ingredience:


  • 4 - 6 (podle velikosti) čerstvých kořenů kostivalu
  • 250 g čistého sádla

Postup přípravy:


  • Umyté kořeny jemně posekáme a krátce upražíme v 250 g čistého sádla.
  • Poté necháme stát přes noc.
  • Druhý den ohřejeme, scedíme přes plátýnko a zbytek vylisujeme (vymačkáme rukou).
  • Naplníme do malých, čistě vymytých nádobek (vhodné jsou kelímky od krémů) a vložíme do chladničky.

Mast z kostivalu můžeme použít místo obkladu z kostivalové kaše.

Čaj (výluh) z kořene kostivalu:


  • 2 čajové lžičky nadrobno nařezaného kořene vyluhujeme přes noc v půl litru studené vody.
  • Ráno výluh zahřejeme a scedíme.
  • Pijeme po malých doušcích.

Čaj (odvar) z usušeného kořene kostivalu:


  • 2 lžíce usušeného drceného kořene vaříme 15 minut v 0,5 l vody.
  • Poté necháme 15 minut louhovat.
  • Scedíme, osladíme nejlépe medem a pijeme teplý proti kašli a při bronchitidě.

Přísada do koupele ze sušených listů:


  • 500 g čerstvých nebo sušených listů necháme louhovat přes noc v pěti litrech studené vody.
  • Druhý den zahřejeme do varu.
  • Tekutinu vlijeme do koupele.

Obklad na omrzliny, spáleniny a bércové vředy:


  • 2 lžíce usušeného drceného kořene vaříme 15 minut v 0,5 l vody.
  • Poté necháme 15 minut louhovat.
  • Scedíme a použijeme k přípravě obkladu.

Víno z kostivalu:


  • 2 - 5 čerstvých, umytých kořenů nařežeme najemno.
  • Louhujeme po dobu 5 - 6 týdnů v 1 litru přírodního bílého vína.

Kostivalové víno se podává jako posilující prostředek, zejména při rekonvalescenci po těžkých chorobách nebo po chirurgickém zákroku, je to také vynikající lék při chorobách plic.

Mazání na popáleniny:


  • Do 0,5 l olivového (může být i jiný kvalitní olej) oleje naložíme 5 lžic drceného, sušeného kostivalu a 10 lžic květů třezalky.
  • Láhev uzavřeme a vystavíme na 14 dní na slunci.
  • Poté přecedíme přes jemné plátýnko a můžeme používat.

Obklady ze syrového kostivalu


Syrový nastrouhaný kostival můžeme kombinovat s různými přísadami.

  • Smíchaný s tvarohem a medem (lze přidat i jahody) - obklady z této směsi používáme na průdušky, při chřipce a bolestech břicha.
  • Smíchaný s nastrouhaným syrovým bramborem – obklady používáme při bolestech v krku (přikládáme jako placku).


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...

(c) Naše výživa, 2010-2023 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní