Olivový panenský olej - zpomalení stárnutí
V oblasti jižní Itálie se vyrábí olivový olej prvotřídní kvality. Tento BIO olivový olej extra panenský (lisovaný za studena) byl oceněn italskou známkou kvality Agricoltura biologica, pro jejíž získání je nutné, aby produkt splňoval velmi přísné podmínky pro pěstování a výrobu BIO potravin. Olivy pro výrobu oleje v BIO kvalitě se nesmějí česat ručně a ani při pozdějším zpracování se jich nesmí z důvodů všudypřítomných bakterií dotknout lidská ruka. Olivy se strojově setřesou ze stromu přímo do plachty, z které se přesypou do speciálních přepravek. Tyto olivy se musí zpracovat nejpozději do 24 hodin.
Mimořádný přínos olivového oleje spočívá hlavně v obsahu
nenasycených mastných kyselin, které jsou pro lidský organismus nezbytné. Tyto kyseliny si organismus nedokáže sám vyrobit, a tudíž je musí přijímat v potravě.
Kvalitní olivový olej obsahuje mimo jiné i množství
přírodních antioxidantů (vitamin E, provitamin A, fenoly), které chrání buňky před škodlivými účinky volných radikálů a zpomalují proces stárnutí.
Pozitivní vliv olivového panenského oleje na náš organismus:
- zpomaluje předčasné stárnutí
- posiluje imunitní systém
- posiluje srdce, snižuje riziko srdečního infarktu
- snižuje hladinu krevního cholesterolu a krevního tlaku
- má pozitivní vliv na činnost žlučníku, jater a slinivky břišní
- udržuje zdravou střevní mikroflóru
- chrání žlázy s vnitřní sekrecí
- mírní bolesti způsobené záněty
- podporuje hubnutí
Aby měl olivový olej ozdravný vliv na náš organismus, je třeba konzumovat
denně minimálně 5 polévkových lžic. Jako
prevence se doporučuje 1 polévková lžíce olivového oleje každé ráno
nalačno.
Olivový olej je ceněn hlavně pro svoji
lehkou stravitelnost. Své uplatnění má ve
studené (příprava majonézy, zeleninové saláty, ..), ale i
teplé kuchyni (smažení, pečení), protože dobře snáší vysoké teploty.
Olej
skladujeme v dobře uzavřené láhvi na tmavém místě, při
pokojové teplotě. Pokud je olej delší dobu uskladněn při teplotě nižší než 10 °C, zakalí se, což ovšem neovlivňuje jeho kvalitu. Pokud necháme olej chvíli v pokojové teplotě, navrátí se mu zpět původní konzistence.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku